Door deze 6 dingen te doen, wordt je kind later een succesvolle volwassene

Je wil dat je kinderen een fijne jeugd hebben, gelukkig zijn, goed meekomen op school en awesome dingen gaan doen als ze later groot zijn. Niet geheel verrassend is, dat jij dat als ouder voor een groot gedeelte in de hand hebt. Met deze puntjes help je het (succesvolle) lot een handje.

Succesvol zijn gaat natuurlijk niet alleen over het hebben van een topbaan waar je bakken met geld mee verdient. Natuurlijk is dat lekker, maar in essentie gaat het erom dat je doet waar je gelukkig van wordt en fijn in het leven staat. Dat je weet wat je wilt, en je daarmee je leven kunt verrijken. Verschillende psychologen hebben de families van succesvolle kinderen geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat de ouders van succesvolle mensen deze dingen gemeen hebben.

[STAP stap=”1″]

Ze geven hun kinderen huishoudelijke taken

Volgens professor Julie Lythcott-Haims van Stanford University is het belangrijk dat kinderen al vroeg weten dat niet alles voor ze gedaan kan worden. Als ze vroeg leren dat niks vanzelf gaat, dus opruimen niet, zal dat later een positieve uitwerking hebben op hun gedrag. Ze leren dat iedereen moet helpen om het geheel te laten slagen. Ook leren kinderen volgens Julie met verantwoordelijkheid om te gaan door bijvoorbeeld hun eigen was te doen of op vaste dagen te koken.

Elkaar helpen

[STAP stap=”2″]

Ze werken aan de sociale skills van hun kinderen

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania en Duke University hebben meer dan zevenhonderd kinderen van 4 tot 25 jaar onderzocht, en vonden een zekere overeenkomst tussen hun social skills op beide leeftijden. De studie duurde twintig jaar en laat zien dat kinderen die op de basisschool al goed waren in samenwerken, het begrijpen van gevoelens en het zelf oplossen van problemen, op hun vijfentwintigste eerder een fulltime job hebben, of doorstuderen.

[STAP stap=”3″]

Ze stellen hoge eisen

Als je als ouder graag wil dat je kind gaat studeren, kun je dat natuurlijk sturen. Voor onderzoek zijn 6.600 kinderen, geboren in 2001, onderzocht. Daaruit blijkt dat ouders wel degelijk een vinger in de pap hebben als het gaat om de toekomst van hun kroost. 96 procent van de kinderen die al vroeg gestimuleerd werden om goed hun best te doen op school, gingen daadwerkelijk studeren. Volgens de onderzoekers heeft dit alles te maken met de zogeheten self-fullfilling prophecy. In dit geval dat de kinderen gaan leven naar de standaard van de ouders.

Jong geleerd is oud gedaan

[STAP stap=”4″]

Ze hebben een gezonde band met elkaar

Succesvol zijn gaat natuurlijk absoluut niet alleen om presteren. Dat je gelukkig bent in wie je bent en wat je doet is meer dan het halve werk. Zijn je ouders gelukkig samen en doen ze wat hen gelukkig maakt, dan is de kans heel groot dat kinderen dit als het goede voorbeeld zien, en daarmee hun eigen leven inrichten. Bewust, maar ook zeker onbewust, zegt Robert Hughes, onderzoeker aan de universiteit van Illinois. Hebben kinderen een stressvolle jeugd met daarin een (vecht)scheiding, heeft dat automatisch gevolgen voor hun eigen latere leven.

LEES OOK: Opvoeden is balanceren! Multitaskende moeders delen hun truc

[STAP stap=”5″]

Ze zijn minder gestrest

Ouders die ‘helikopteren’, dus bovenop het leven van hun kind zitten en alles onder controle willen hebben, kunnen daarmee een negatieve uitwerking hebben op hun kinderen. Vooral de (voor de kinderen zichtbare) stress van moeders kan vervelend zijn voor kinderen. Dat bleek uit onderzoek van Green State University. Uit dat onderzoek blijkt dat de stress van de moeder automatisch doorgegeven wordt aan de kinderen. Net zoals je sneller blij wordt van een ander blij persoon.

[STAP stap=”6″]

De moeders werken

Volgens onderzoek van de Harvard Business School hebben dochters van werkende moeders 23 procent eerder een baan dochters van niet-werkende moeders. Zoons van werkende moeders besteden ook meer tijd aan hun huiswerk, namelijk 25 minuten meer dan zoons van niet-werkende moeders. Volgens de onderzoekers heeft dit alles te maken met het rolmodel dat hun moeder voor hen is.

Opgeven? Natuurlijk niet! Zo train je het doorzettingsvermogen van je kind >

Reageer op artikel:
Door deze 6 dingen te doen, wordt je kind later een succesvolle volwassene
Sluiten