Redactie
Redactie Body 28 dec 2016

Door slaaptekort kun je niet optimaal functioneren (ookal denk je van wel)

Ik ben al jaren een slechte slaper. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Al jaren houd ik mezelf voor dat mijn lichaam zich in de loop der tijd in dat lot berust heeft, en ik daardoor simpelweg minder slaap nodig heb. Na een nacht van 4-5 onafgebroken slaapuren voel ik me weliswaar niet on top of the world, maar wel prima in staat om de rest van de dag prima te functioneren. Let wel: dat is geen eigen keuze, maar een noodzakelijk gevolg.

Deze week werd ik ruw wakker geschud, met dank aan een onderzoek dat beweert dat mijn stelling onzin is. ‘Je lichaam kan zich misschien wel aanpassen aan te weinig slaap, maar je denkvermogen heeft daar wel degelijk onder te lijden,’ zo luidt de conclusie.

Dit zijn de (onverwachte) voordelen van naakt slapen

Onbewuste onderperformers

Met alle ellende van dien. Namelijk dat je niet optimaal presteert op het werk, thuis, waar dan ook. Maar het interessant(st)e is dat alle (onderzochte) mensen zelf niet in die veronderstelling verkeerden: net als ik waren ze van mening dat ze prima in vorm waren, hun werk goed uitvoerden en/of anderszins goed functioneerden. Moe is het nieuwe fit, dat idee.

Het onderzoek liet deelnemers twee weken achter elkaar meer en minder – of zelfs helemaal niet – slapen. Na afloop bleek dat de deelnemers die minder (4-6 uur) sliepen dan mensen die 8 uur sliepen, aanzienlijk slechter presteerden bij cognitieve tests.

Zoals gezegd is met name opmerkelijk dat die mensen zelf niet het idee hadden dat hun denkvermogen afgenomen was. Want, zo lichten onderzoekers toe: ‘Omdat ze zich niet uitgesproken moe voelen, hebben ze het idee dat ze zich hebben aangepast aan de beperkte slaapuren. Maar de gedachte dat dat zonder consequenties is, klopt niet,’ luidt de conclusie.

3 dingen die je ‘s morgens kunt doen om ‘s avonds beter te slapen

Excuusbrief voor slechte slapers

Met andere woorden: mensen die af en toe en/of structureel te weinig slapen, kunnen zelf misschien denken dat ze daar geen last van hebben en dat het geen impact heeft op hun kunnen, maar dat is dus wel het geval.

Dus als ze een domme vergissing maken, onverhoopt iets uit hun handen laten vallen of uit het niks ineens heel onredelijk doen: vergeef het ze, ze kunnen er niks aan doen. Hun denkvermogen is vannacht weer eens aangetast.

Sorry lieverd, dat ik vanmorgen vergat dat je sporttas nog in mijn auto stond, ik vervolgens je parfumfles uit m’n handen liet kletteren en daarna een (onsamenhangende) tirade jouw kant op wierp. Sorry, ik kon er echt niks aan doen. Morgen ook niet, trouwens.

Twee uurtjes minder slaap maken al verschil: Rijden met slaaptekort staat gelijk aan dronken achter het stuur kruipen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Door slaaptekort kun je niet optimaal functioneren (ookal denk je van wel)
Sluiten