Eva Dusch
Eva Dusch Kids 7 apr 2016

Doorstrepen of opslaan: 29 babynamen die zijn geïnspireerd op de lente

Ben je aan het warmlopen voor de geboorte van een nieuw gezinslid deze lente? Voor babynamen kun je neuzen tussen de populairste namen van dit jaar of swipe je een ongeluk op deze ‘Tinder voor babynamen’. Maar ook leuk: laat je inspireren door de lente.

In onze zoektocht naar een babynaam kunnen we ons op alle mogelijke vlakken laten inspireren. We kunnen het zelfs tijdsgebonden maken, want alleen al in de seizoenen schuilen vele mooie kindernamen. Van vertalingen van de maanden tot bloemen, geuren en kleuren. Het klinkt vaak niet alleen vrolijk, het ís ook zo. Deze namen brengen je misschien wel op ideeën.

[STAP stap=”1″]

May

De maand waarin we middenin de lente zitten, de zonuren toenemen en de temperaturen steeds aangenamer worden. Mei doet misschien wat Chinees aan, maar de meisjesnaam ‘May’ is een mooie en unieke afgeleide.

[STAP stap=”2″]

Rain

De lente kent ook zo haar regenachtige dagen. Rain groeit enorm aan populariteit als kindernaam. Je kunt het ook op andere manieren schrijven, zoals Rayn.

[STAP stap=”3″]

Apple

Hé, een bekende naam. Dankzij actrice Gwyneth Paltrow die haar dochter zo doopte werd deze naam ongekend populair en bedachten we dat vernoemd worden naar een fruitstuk nog niet eens zo’n gek idee is. Het levert in ieder geval positieve en fleurige associaties op, want het is geïnspireerd op de prachtige appelbloesem die begint te groeien in de lente.

[STAP stap=”4″]

Avril

Dit is de Franse vertaling voor het woord April.

[STAP stap=”5″]

Aurora

Niet alleen vernoemd naar de Disneyprinses, maar ook de pracht van het bekende Scandinavische Noorderlicht. Letterlijk betekent het ook ‘voor het aanbreken van de dag’. Symbolischer kun je het niet krijgen toch?

[STAP stap=”6″]

Lila

Een bloem die tot bloei komt in de lente. Bovendien is deze frisse en zachte kleur de belichaming van het voorjaar.

[STAP stap=”7″]

Odeletta

Een Franse naam dat het begin van de lente aanduidt.

[STAP stap=”8″]

Bloem

Tja, bijna een inkoppertje hè. De lente is hèt seizoen waarin alles weer tot bloei komt en de mooiste zeeën aan kleur ontstaan. En bij jou thuis bloeit er nieuw leven, hoe mooi is dat.

[STAP stap=”9″]

Dahlia

Ja, naast het algemene ‘bloem’ komen er ook specifiekere voorbeelden voorbij. De dahliabloem wordt meestal rond mei geplant en kan dan de hele zomer volop bloeien.

[STAP stap=”10″]

Fontanne

Een leuke afgeleide van Anne, maar het betekent in het Frans ook ‘nieuwe lente’.

[STAP stap=”11″]

Kelby

Deze Ierse naam staat voor zoiets als ‘plek bij de fontein in de lente’.

[STAP stap=”12″]

Lieve

Een naam die al jaren rondcirkelt, maar nog altijd prachtig in de oren klinkt. Hierin schuilt natuurlijk het woord lief, en de zachte betekenis en klanken passen goed bij de lente.

[STAP stap=”13″]

Roos

Koningin van de bloemen, en jij hebt toch ook een kleine koningin op de wereld gezet?

[STAP stap=”14″]

Poppy

In een paar jaar tijd enorm gestegen op de lijst der populaire kindernamen. Dit komt niet uit de hoek van de koosnaampjes, maar de poppy is een bloem die zich graag laat zien wanneer de temperaturen stijgen.

[STAP stap=”15″]

Peer

Ja, dit is echt een kwestie van appels met peren vergelijken.

[STAP stap=”16″]

Sunny

What can we say? We worden alleen al blij van de naam.

[STAP stap=”17″]

Aviv

Een naam die zelden tot nooit voorbij komt. Het betekent in het Hebreeuws ‘geboren in de lente’.

[STAP stap=”18″]

Fleur

Nog eentje in de categorie ‘bloemen’, waarvan dit de letterlijke vertaling. Ook doet het denken aan blij en fleurig, wat natuurlijk wel het geval is in de lente.

[STAP stap=”19″]

Madelief

Niet alleen een van de leukste en meeste succesvolle kinderboeken ooit, maar ook gewoon een heel mooie en vrolijke naam.

[STAP stap=”20″]

Lente

Hoe letterlijk kunnen we het nemen? Inmiddels is deze naam zo normaal als de gele zwembroek van Dries Roelvink.

[STAP stap=”21″]

Jules

Bijster origineel is-ie niet, maar wel mooi. Het is een Franse naam die afgeleid is van het Latijnse woord voor ‘de jeugdige’. En de lente staat natuurlijk voor jeugdigheid.

[STAP stap=”22″]

Chloë of Chloé

Jonge scheut of het jonge groen in het Grieks. Schattig toch?

[STAP stap=”23″]

Flora

Volgens de Romeinse mythologie is ze de godin van de bloemen en de lente.

[STAP stap=”24″]

Linh

De exacte betekenis van deze Vietnamese naam blijft een raadsel, want het zou zowel iets betekenen als ‘lente’, ‘bron’ of ‘hartje’. Maar ach, het klinkt ook gewoon heel leuk en vrolijk.

[STAP stap=”25″]

Thalia

Op hun geld passen kunnen die Grieken niet, maar wel mooie babynamen verzinnen. Thalia staat voor ‘de bloeiende, jeugdige’.

[STAP stap=”26″]

Myrte

De directe vertaling is niet heel sexy, namelijk groenblijvende plant. Maar dit hoeft niemand te weten toch?

[STAP stap=”27″]

Len

Deze Engelse (jongens)naam is een afkorting van het woord lente en het betekent ‘dappere leeuw’. En reken maar dat jouw pas geboren leeuw nog vaak zal grrrrommen. Bovendien, het klinkt ook heel stoer.

[STAP stap=”28″]

Floris

Afkomstig van het Latijnse werkwoord ‘florere’ en dat betekent ‘bloeien’. Het woord ‘florens’ staat ook voor ‘bloeiend’, ‘jeugdig’ en ‘bekoorlijk’. Het is nog altijd een van de meest gekozen jongensnamen in Nederland.

[STAP stap=”29″]

Julia

Sinds Julia Roberts is deze naam populairder dan ooit en niet meer verdwenen uit de jaarlijkse overzichten van populaire meisjesnamen. De piek was in 1999, waarin er 912 Julia’s werden geboren volgens het Meertens Instituut. Ter vergelijking: vorig jaar waren er dat 701. Julia is de vrouwelijke versie van het Latijnse ‘Julius’ wat zich vertaalt naar ‘jongeling met licht gezichtshaar’.

Welke namen vind jij het mooist? Laat het weten op Facebook!

Freaky! Toetsenborden bepalen onze keus in babynamen>

Reageer op artikel:
Doorstrepen of opslaan: 29 babynamen die zijn geïnspireerd op de lente
Sluiten