Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Lifestyle november 17, 2017

Döstädning: Zweeds opruimen voordat je dood gaat is de nieuwste trend

In het Engels klinkt het een stuk lekkerder: Swedish Death Cleaning. Het zou zomaar de Zweedse afvaardiging voor het songfestival kunnen zijn. Of een nieuwe spannende thrillerserie met iemand in een warme wintertrui. Maar nee, Döstädning is de opvolger van Marie Kondo’s opruimen. Met het idee dat je het doet voordat je dood gaat. Een opgeruimd huis voor nu en voor later.

Wat is Döstädning

Het Zweedse opruimen voordat je doodgaat klinkt een beetje morbide, maar heeft een simpele en mooie gedachte. Je wilt je nabestaanden niet laten zitten met een enorme zware last aan spullen die opgestapeld en verzameld zijn in de laatste decennia. Daar waar je met de Marie Kondo manier op brute wijze afscheid neemt van alles dat je niet echt nodig hebt om een leeg (kaal?) en opgeruimd huis te hebben, is Döstädning een langzaam afscheidsproces waar je in de veertiger of vijftiger jaren mee begint. Langzamerhand neem je afscheid van je spullen, zodat familie er niet mee blijft zitten. Terwijl je dit doet krijg je er een opgeruimder huis bij.

LEES OOK: Deze boeken helpen je ook bij het ontspullen van je huis.

Het afscheid nemen van spullen is niet makkelijk, zeker als je wat ouder bent niet. Niet lang geleden maakt ik tot twee keer toe mee hoe ik meehielp met het leegmaken van mijn familiehuis. Het was zo veel en zo overweldigend dat we hulp nodig hadden (mijn moeder, broer en ik) van mijn partner om een aantal harde beslissingen te nemen. De eerste was een container op de oprit te plaatsen. Weken en weken hebben we erover gedaan. Alles ging door de handen van mijn moeder en natuurlijk zat er bij elk stuk of ding een verhaal en emotie. Maar het meeste wilde ik toch niet hebben, want ik houd van een legig huis met niet al te veel spullen. En sowieso hebben we alles al. Genoeg speelgoed voor een weeshuis, kleding om voor altijd in te kunnen blijven lopen, digitale producten die we nooit meer gebruiken en boeken die in stapels dozen liggen, maar waar we geen afscheid van kunnen nemen. Ookal lezen we ze nooit meer.

Opruimen voordat je doodgaat

Los van het niet willen opzadelen van je familie met jouw oude ‘meuk’, is er nog een ander groot voordeel. Met veel minder spullen organiseer je je leven, je kasten en je leefruimtes. En die ruimte biedt letterlijk een opgeruimder hoofd.

Döstädning wordt helder en bonding omschreven in het boek van de Zweedse Margareta Magnusson; The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter en is sinds vorige maand verkrijgbaar via Uitgeverij Bezige Bij.

En ookal ben ik gelukkig nog lang niet middelbaar, het idee om nu al te beginnen met Swedish Death Cleaning staat me wel aan. Niet zo rigoreus als Marie Kondo, maar wel bevrijdend.

Reageer op artikel:
Döstädning: Zweeds opruimen voordat je dood gaat is de nieuwste trend
Sluiten