Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 3 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Dankzij deze app kunnen dove kinderen makkelijk leren lezen

Dove en slechthorende kinderen kunnen klanken niet aan geschreven woorden koppelen. Wereldwijd zijn er om die reden 32 miljoen dove kinderen die meer moeite hebben met leren lezen dan horende leeftijdsgenootjes. Deze kinderen lopen vaak al op vroege leeftijd een taalachterstand op.

Door boeken toegankelijker te maken voor dove kinderen, kunnen zij samen met hun ouders gebarentaal én leesvaardigheid ontwikkelen.

StorySign

Een warm voorleesmoment kan ook makkelijk voor dove kinderen worden gerealiseerd. Met de app StorySign wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om tekst te vertalen naar gebarentaal, waardoor dove en slechthorende kinderen leren lezen terwijl ze naar de woorden in het boekje kijken – net als hun leeftijdsgenootjes.

Dribbel

Neem het boek Dribbel. In StorySign vertaalt de vriendelijke avatar Star het kinderboek ‘Waar is Dribbel?’ in gebarentaal. De exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentalen zijn gekopieerd om Star echt tot leven te brengen, omdat mimiek voor 70% het gebarentaal bepaalt.

De app

Hoe de werk appt? Je kan als ouder je kind voorlezen met de app door hem te openen en met je telefoon de woorden te scannen. Star verschijnt in beeld en beeldt de tekst uit in gebarentaal. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store en via de Huawei App Gallery.

Kunstmatige intelligentie

StorySign gebruikt kunstmatige intelligentie van Huawei. Huawei gelooft dat kunstmatige intelligentie (en technologie) echt kan bijdragen aan maatschappelijke problemen. Als je de app wil gebruiken, moet je met je telefoon de woorden ‘scannen’. De kunstmatige intelligentie in Huawei telefoons zorgt ervoor dat het niet uit maakt in welke hoek je de telefoon boven de tekst houdt: kinderen zullen namelijk in de praktijk hun telefoon niet altijd recht boven de tekst houden. De app is ook beschikbaar op andere Android toestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme