Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 7 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Zijn de kinderboeken van Dr. Seuss racistisch? Volgens nieuw onderzoek wel

De kat met de hoed, The Grinch en De Lorax. Misschien gaat er wel ergens een belletje rinkelen en dat is best logisch. Dr. Seuss schreef jarenlang de prachtigste kinderboeken en sommigen van ons zijn er oud mee geworden. Maar nu claimt recent onderzoek dat de onschuldige verhalen, lang niet zo goedaardig van aard zijn.

De rijm-tastische manier van schrijven en de enorme dosis fantasie die gepaard gaan met de iconische tekeningen, maakten de kinderboeken van Dr. Seuss tot een groot succes. Voor kinderen, maar stiekem ook voor volwassenen. Hoewel niet iedereen er mee opgegroeid is, ken het gros van alle mensen zeer waarschijnlijk wel de bekendste van zijn verhalen: How The Grinch Stole Christmas. Niet zo heel gek, want de gelijknamige film staat toch ieder jaar weer bovenaan ons kerstfilm lijstje.

Al moeten we volgens Katie Ishizuka en Ramón Stephens, die onderzoek deden naar de bekende boeken van Dr. Seuss, toch onze vraagtekens bij zijn verhalen zetten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er veel problematische onderwerpen terugkomen, zoals oriëntalisme, white supremacy en racisme. Daarbij kwamen ze er ook achter dat maar 2% van alle karakters verzonnen door Dr. Seuss van kleur waren. En ook niet onbelangrijk: de grootste karakters die Dr. Seuss ooit heeft gemaakt, zijn de belichamingen van racistische en koloniale stereotypen.

Geen vrouwen van kleur

Opvallend is dat karakters die wel een andere nationaliteit vertegenwoordigen, allemaal mannelijk zijn. “Deze mannelijke karakters van kleur worden vervolgens alleen gepresenteerd in ondergeschikte, geëxalteerde of onmenselijke rollen. Zeker ten opzichte van hun relatie met witte karakters. Het meest opzienbarende feit is toch wel dat er geen enkele vrouw of meisje van kleur in de kinderboeken collectie van Dr. Seuss te vinden is”, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers geven daarbij ook voorbeelden, zoals het boek ‘If I Ran A Zoo’. In dit boek dragen Aziatische karakters een witte man die een geweer vasthoudt en worden de Aziatische mannen bestempeld als ‘hulpjes met scheve ogen’. Dat is nou niet bepaald de boodschap die je verwacht in kinderboeken, laat staan een boodschap die je jouw kinderen wilt meegeven.

Vooruitgang

Maar betekent dit dat alle boeken nu linea recta de prullenbak in moeten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dr. Seuss groeide op in een tijd waarin racistische uitingen aan de orde van de dag waren en in zijn latere werk is te zien dat Dr. Seuss zich verder ontwikkelt en toont hij vooruitgang. Zoals op het gebied van acceptatie en inclusiviteit. Neem bijvoorbeeld het verhaal van ‘The Sneetches’ dat een duidelijk standpunt inneemt tegen de onderdrukking van Joden in Duitsland

De cultuur waarin Dr. Seuss opgroeide was racistisch en seksistisch en zijn beeld op de wereld werd daardoor gevormd. Dat is natuurlijk geen excuus, maar het kan bepalend zijn geweest voor de manier waarop zijn opvattingen tot stand kwamen. Nu, tientallen jaren, hebben we grote sprongen gemaakt en zien we zijn werk in een ander daglicht en dus zien we dat zijn vroegere verhalen problematisch zijn.

Wat je daar aan kan doen? Als je je kinderen graag voorleest uit de boeken van Dr. Seuss, maak dan de probleemonderwerpen bespreekbaar. Leer je kind wat goed en fout is en hoe hij of zij hier anders naar moet kijken. Kortom, gebruik de eerdere boeken van Dr. Seuss als leermiddel om je kind de juiste gedachtengang mee te geven.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme