Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 22 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Een geïrriteerd gezicht na de borrel? Deze drankjes zijn funest voor je huid

Het is vrijdag en dat betekent dat de vrijmibo niet lang meer op zich laat wachten. De alcohol staat koud, de vriezer puilt uit van de borrelhapjes en de radio staat al een tikkie harder dan gewoonlijk. Maar vanavond houd jij het slechts bij één drankje, want vorig weekend leek het wel alsof je ontwaakte in de Sahara. Je mond, ogen en huid voelden zo droog aan. Om nog maar te zwijgen over die rode plekjes in je gezicht!

Tja, je hoeft geen dermatoloog te zijn om te weten dat je huid niet goed reageert op alcohol.

Deze drankjes zijn slecht voor je huid

Naast het feit dat alcohol een uitdrogend effect heeft, worden alcoholische versnaperingen ook vaak genuttigd met zoute hapjes. Ook bevatten veel drankjes onwijs veel suiker, waardoor je insulinespiegel stijgt en de kans op huidontstekingen groter wordt. Met een droge, geïrriteerde huid als gevolg. Een ervaren dermatoloog rangschikte daarom de meest populaire drankjes van “slechtst tot oké” voor je huid.

1. Rode wijn

Don’t shoot the messenger, maar rode wijn is vrijwel de slechtste drank voor je gezicht. Alcohol is een vaatverwijdend middel, wat betekent dat het nuttigen van alcohol de opening van de bloedvaten in je huid bevordert. Je raadt het al; dit leidt tot roodheid, met name in het gezicht.

Ook bevat de druivensap histamine, een chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. Histamine bevordert roodheid en blozen, waardoor rode wijn de grootste boosdoener is voor onze huid.

2. Margherita

Deze zonnige Mexicaanse cocktail heeft de perfecte combinatie van zoet en zout. En dat is ook precies waar ‘t misgaat wanneer het op onze huid aankomt. Teveel zout droogt ons uit en teveel suiker staat garant voor ontstekingen in de huid. Al met al bevatten deze cocktails een gevaarlijk duo. Het is op zich geen probleem om de avond in te luiden met een Margherita, maar misschien is het een slim idee om daarna over te gaan op een ander drankje.

3. Mojito’s

Rum, limoensap, verse munt, crushed ijs, bruiswater…. Dit klinkt niet bepaald verkeerd toch? Ik vergeet echter één belangrijke essential: suiker! Er is een bepaald aantal gram suiker wat gezond is om per dag binnen te krijgen, en dat is niet voor niets. Teveel suiker – voor de vrouwen die wekelijks cocktails drinken – kan leiden tot ontstekingen en een verhoogde huidveroudering. Als je die mojito’s echt niet kunt laten staan kun je de bartender eventueel vragen om geen suiker aan jouw bestelling toe te voegen.

4. Witte wijn

De meesten vrouwen onder ons zullen vast en zeker bekend zijn met de bonzende hoofdpijn the day after. Het is vast geen verrassing, maar naast het feit dat witte wijn je hoofd niet veel goeds doet voor je hoofd is dit druivensapje ook funest voor je huid. Witte wijn bevat onwijs veel suiker, wat op den duur bijdraagt aan celschade van de huid. Een chardonnay’tje lost misschien je persoonlijke problemen – dan wel tijdelijk – op, maar heeft helaas geen voordelen voor je huid. Één glaasje dan maar?

5. Wodka en gin

Deze razend populaire alcoholsoorten zijn beide vrij van congeneren – giftige bijproducten die ontstaan bij de bereiding van alcohol – én bevatten relatief weinig suiker en zout. De meeste vrouwen die dit lezen zullen wodka en/of gin mixen met een sapje of frisdrank, oftewel suikerbommetjes. Als je de volgende ochtend op wil staan met een stralende huid is het aan te raden om je sterke drank te mixen met een suikervrije – of laag in suiker – frisdrank. Cheers! 

6. Bier

Bier bevat minder alcohol dan sterke dranken (duh) en heeft dus een minder dehydraterende werking dan anderen. Sowieso drink je een cocktail weg als limonade, terwijl je héél lang kunt genieten van een ijskoud biertje. Vooral op een terrasje tijdens een zonnige dag, heerlijk!

7. Tequila

Last but not least: tequila is het meest veilige drankje voor je huid! Dit ultieme shot drankje bevat relatief weinig suiker en geen congeneren. Sla het zout over en shotten maar… Cheers to the weekend ladies! 

Leuk voor tijdens of na de borrel:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een geïrriteerd gezicht na de borrel? Deze drankjes zijn funest voor je huid
Sluiten