Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Drink jij dít aantal kopjes koffie op een dag? Dan ben je hartstikke gezond bezig

Uit nieuw onderzoek van de Sao Paulo Universiteit in Brazilië blijkt dat het drinken van drie kopjes koffie per dag hartziekten tegen kan gaan én beschermt tegen verstopte aderen. Ontzeg jezelf die heerlijk cappuccino dus vooral niet: jij bent hartstikke gezond bezig.

Kom jij de (maan)dag niet door zonder een flinke dosis koffie en is je Nespresso-apparaat jouw beste vriend? Dan word jij waarschijnlijk heel blij van dit nieuws.

Drie kopjes koffie per dag

Het onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig drie (of meer) kopjes koffie per dag drinken een minder grote kans hebben op slagaderverkalking. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in een blad van de American Heart Association, en 4.426 mensen deden mee. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die drie of meer kopjes koffie per dag dronken een lagere calciumscore hadden. De calciumscore is een onderzoek naar het calciumgehalte in de kransslagaders via een CT-scan. Is er calcium in de kransslagaders aanwezig? Dan wijst dit vaak op aderverkalking, de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Een lage calciumscore is dus goed nieuws.

Hoe dan?

Wat er nou precies in koffie zit waardoor de score zo verlaagt blijft onduidelijk. Je zou denken dat het misschien met de cafeïne te maken heeft, maar decafé koffie heeft hetzelfde resultaat. Misschien zijn het de antioxidanten of de andere magische kwaliteiten van de koffieboon die zo’n positief effect hebben op de calciumscore. Who knows. We hebben in ieder geval een goed excuus om nog een kopje in te schenken. En daar gaat het om, toch?

Natuurlijk zijn koffiebonen niet opeens superfoods en is er uit ander onderzoeken naar voren gekomen dat te veel koffie juist nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengt. Hou het dus vooral bij drie en ga niet overdrijven. En oja, even voor de duidelijkheid: met die drie kopjes koffie bedoelen we de inhoud van reguliere koffiekopjes. Níet de hoeveelheid die in je enorme ‘Best mom ever‘-mok past.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mom.me

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme