Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 13 aug 2018

6 Redenen waarom je driejarige mogelijk moeilijker is dan anders

Threenagers zijn a lot to handle met al hun grote emoties en (brutale) theatrale optredens. Als je er over nadenkt gebeurt er in die mini mensjes hun wereld best veel.

Als we willen dat het moeilijk gedrag wat minder wordt, is het de moeite waard om de tijd te nemen om na te denken over wat er allemaal gebeurt rondom je driejarige, zodat we ze kunnen helpen. Dit zijn enkele veranderingen en gevoelens die normaal zijn voor een driejarige om mee te worstelen:

1. Naar de peuterspeelzaal

Beginnen op een peuterspeelzaal kan voor een kleine even wennen zijn. Er zullen nieuwe gezichten zijn en een nieuwe routine om mee om te gaan. Een praatje met jou of een extra lange knuffel aan het einde van de dag zou kunnen helpen om te zorgen dat je kind zich gemakkelijker voelt – en hopelijk betekent het ook dat het uitdagende gedrag wat minder wordt.

2. Het krijgen van een broertje of zusje

Ben je net bevallen van een kleintje? Het maakt niet uit hoeveel je je eerstgeborene voorbereidt, het kan nog steeds even schrikken zijn. Als je driejarige zich misdraagt en aandacht vraagt nadat zijn broertje of zusje thuis is gekomen, is dat heel normaal. Je bent tenslotte altijd het centrum van zijn wereld geweest en nu moet hij je delen: dat is een enorm groot iets voor je kleine om te begrijpen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk quality time met elkaar hebt en dat zijn routine stabiel wordt gehouden. Hem laten helpen met de baby kan ervoor zorgen dat hij zich betrokken voelt en niet opzij geschoven wordt.

17 Herkenbare dingen over het opvoeden van jongens

3. Omgaan met grote gevoelens

Driejarigen hebben onze hulp nodig bij het organiseren van hun gevoelens. Ze zijn gewoon te klein om te begrijpen wat ze doormaken en om het te verwerken op de manier die we hebben geleerd. Als je kind vaak huilt, of als je weet dat ze een ‘zware ervaring’ heeft meegemaakt, bijvoorbeeld een tijdelijke leidster op de opvang, neem dan de tijd om te praten en help hem een naam te geven aan het gevoel. Dat proces, plus een geruststellende knuffel, zal hem helpen er doorheen te gaan en weer rustig te worden. Sterker nog, hoe meer je praat over gevoelens met hem, hoe beter hij in staat zal zijn om het zelf te aan te geven naarmate hij ouder wordt.

4. Een behoefte aan verbinding

Kinderen van alle leeftijden hebben contact met hun ouders nodig, maar kleine kinderen weten niet per se dat ze het nodig hebben en hoe ze erom moeten vragen. In plaats daarvan zullen ze waarschijnlijk aanhankelijk en behoeftig gedrag vertonen om onze aandacht te trekken, wat erg vervelend voor jou als ouder kan zijn. Maar vervang het woord ‘aandacht’ eens voor ‘verbinding’, dan wordt deze behoefte misschien wel veel begrijpelijker. Probeer de volgende keer dat je driejarige een van die zeurige dagen heeft, even stil te blijven staan ​​voor een lange knuffel en wat tijd samen.

5. Een verhuizing

Een verhuizing is niet alleen zenuwslopend voor ons volwassenen, maar ook voor een driejarig kind. Het kan even duren voordat je kleine zich onbekend voelt op de nieuwe plek. Praat met je kleine over andere mensen die eens verhuisd zijn en verzin samen manieren om naar bed te gaan in het nieuwe huis: dat kan helpen bij de overgang.

6. Spanning binnen de familie

Geen enkele familie is perfect – en er wordt ook niet van je verwacht dat je het stel bent die nooit ruzie heeft – we zijn tenslotte allemaal mensen. Maar als je driejarige vaak ruzie in het huis hort, kan dat wel van invloed zijn op zijn gedrag. Laat je niet misleiden met het idee dat je kind zo aandachtig naar de tv kijkt en daardoor vast de ruzie niet meekrijgt. Kinderen zijn op hun hoede en ze merken het zeker wel op wanneer de energie verschuift van kalm naar gespannen.

Reageer op artikel:
6 Redenen waarom je driejarige mogelijk moeilijker is dan anders
Sluiten