Redactie
Redactie Kids 27 sep 2017

10 x waarom leven met een driejarige geweldig is

Driejarigen, ook bekend als threenagers: onberekenbare en eigengereide karakters die alles precies willen als zij het willen, precies op het moment waarop zij het willen.

Zo werd mij ooit verteld toen ik mijn voorzichtige frustratie over mijn toen nog tweejarige, bij vlagen ietwat rebelse en niet altijd even goed bestuurbare dochter bij een vriendin uitte. ‘Wacht maar tot ze drie is,’ sprak zij, empathisch wezen dat ze is. ‘Wat dan?’ vroeg ik, naïef tot op het bot. ‘Een driejarige is een uit de kluiten gewassen tweejarige, maar dan met veel te snel groeiende woordenschat om haar ongenoegen te uiten en een heel scala aan ongenuanceerde emoties dat je daarbij cadeau krijgt,’ waren haar legendarische woorden.

‘Jullie moest eens weten’

Oh mijn god. Ik keek naar mijn dochter: met haar blonde krulletjes, blauwe ogen en guitige lach lukt het haar vrijwel altijd willekeurige voorbijgangers aan het lachen te maken. ‘Wat een schatje is ze,’ zeggen die dan vertederd. Ik glimlach lief, instemmend knikkend. Ondertussen denkend: ‘je moest eens weten’.

En toen moest ze dus nog drie worden. Naarmate de gevreesde verjaardag naderde, bereidde ik me steeds meer voor op een wervelvind van ongekende omvang, kracht en lengte (jaren, bedoel ik dan).

Fast forward naar vandaag, de dag waarop ze precies drie jaar, twee maanden en twaalf dagen oud is. En kan ik oprecht – nu al – zeggen dat ik het leven met een driejarige helemaal geweldig vind.

1. Ze is een karakter (in wording)

Ik vond het altijd interessant dat mensen over baby’s dingen zeiden als ‘dat grappige heeft ‘ie van mij’ of ‘ze is net zo nieuwsgierig als haar oma’. Los van het feit dat volgens mij elke baby grappig en nieuwsgierig is, maakt dat eigenlijk ook dat elke baby nagenoeg hetzelfde is. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit als dat, maar om nou te beweren dat een baby van 1,5 al echt een karakter is… mwa. Nee, dat een driejarige, daar kun je pas echt de eerste, duidelijke trekken van het karakter van je kind zien – of je het nou wil of niet.

2. Met een driejarige kun je ‘echte’ gesprekken voeren (soort van)

Waar ik de mogelijkheid om met elkaar te kunnen communiceren al dé revelatie van het leven met een tweejarige vond, is dit anno driejarige naar een geheel nieuw niveau getrokken. We hebben namelijk gesprekken: over hoe het op de opvang was, wat ze gegeten heeft, wat het leukste was wat ze bij oma gedaan heeft en waarom mama het echt niet leuk vond dat ze (expres) melk op de grond gooide.

3. En die gesprekken zijn vaak ontzettend grappig

Juist dat maakt ze zo leuk. Omdat er soms (vaak) de meest onsamenhangende, onlogische gevolgtrekkingen gemaakt worden, als het überhaupt al een gevolgtrekking is. Dat ze dan bloedserieus een verhaal vertelt dat kant noch wal raakt en er bloedstollend trots bij kijkt: onbetaalbaar.

4. Driejarigen zijn namelijk echt ontzettend grappig

Feit.

5. Behalve wanneer ze ontploffen

Ook een feit.

6. Ze worden steeds meer voor rede vatbaar

Waardoor je langzaam maar steeds beter met haar kunt praten over zo’n ontploffing. Als ‘ie voorbij is tenminste, want tijdens een driftbui tegen haar praten is uiteraard vergeefse moeite.

7. Ze heeft een geweten én een geheugen

Mijn dochter weet daardoor inmiddels vrij aardig hoe het werkt met oorzaak en gevolg – dat mama boos wordt als ze gooit met melk, bijvoorbeeld – evenals hoe het werkt als je iets doet wat papa en mama fijn vinden (‘ik ben lief gaan slapen hè?’). Bovendien heb ik het idee dat ze inmiddels ook begrijpt wat het woordje ‘sorry’ inhoudt (als dat een naïeve gedachte is, laat me dan vooral in die waan, dank u).

8. Het middagslaapje verdwijnt naar de achtergrond

Deze is misschien een tikkie egoïstisch, maar dat je in de planning van je dag geen rekening meer hoeft te houden met de peutersiësta maakt dingen er vaak een stuk makkelijker op. Hoewel de twee uurtjes rust voor papa en mama bij vlagen best gemist worden, maar soit.

9. Ze is zindelijk

Ook egoïstisch, maar man, wat een feest (én kostenbesparing van jewelste).

10. Omdat drie gewoon écht de leukste leeftijd is

We hebben nog 290 dagen te gaan, dan wordt ze vier. Vraag me tegen die tijd vooral of ik er nog steeds zo over denk.

Lees ook: Aan deze tekenen herken je dat je een driejarige in huis hebt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 x waarom leven met een driejarige geweldig is
Sluiten