Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 1 nov 2017

Driekwart van de peuters mishandeld wereldwijd – laat dit getal even doordringen

In een nieuw rapport uitgebracht door UNICEF blijkt dat in de hele wereld jonge kinderen fysiek ernstig worden gedisciplineerd. Geslagen, verbaal mishandeld of zelfs erger. De gegevens zijn verzameld uit vijftig landen in een periode van ruim tien jaar.

UNICEF onderzoek

UNICEF rekent voor dat het om zo’n driehonderd miljoen peuters wereldwijd gaat. Het gebeurt overal, niet alleen in derde wereldlanden, wat je zou vermoeden. Ik laat dit getal even tot me doordringen. Theoretisch betekent dat het in je eigen omgeving ook meer gebeurt dan je denkt. En ik kan me dat gewoon niet voorstellen. Wie slaat zijn kind nu? Goed, het kan gebeuren dat je weleens schreeuwt, of hem een keer een tik op de billen geeft, omdat je kind je tot waanzin drijft en je even niet meer weet wat je moet doen. In een vlaag van impulsiviteit beland de hand dan op de billen. Dat is ook mij overkomen. Maar slaan?!

LEES OOK: 10 manieren om schreeuwen in huis te stoppen.

Baby’s en peuters mishandeld

De meeste mishandeling wordt gedaan door de ouders of de verzorgers. UNICEF laat weten het geweld een grote zorg te vinden. ‘Babies worden geslagen en jonge kinderen worden zelfs misbruikt.’ ‘Bij geweld tegen kinderen wordt niemand gespaard en het kent geen grenzen’, laat de kinderrechtenorganisatie weten.

Jonge meisjes kind van de rekening

UNICEF publiceert ook cijfers over iets oudere kinderen. Naar schatting vijftien miljoen tienermeisjes zijn minimaal één keer gedwongen tot seks of seksuele handelingen. Het gaat bijna altijd om een bekende, en slechts een magere 1 procent doet aangifte.

Ik heb het persoonlijk al vaker gedacht, maar ik dank echt god op mijn knieën dat ik geboren ben in Nederland en uit een veilig nest kom. Mijn ouders hebben mij nooit geslagen en los van wat stevige gesprekken in mijn jeugd waar het volume best wel eens flink hoog was, heb ik alleen maar liefde en veiligheid gekend. En dat is precies wat ik mijn eigen kinderen ook wil geven. Een warm en veilig nest. Een plek waar je altijd op terug kunt vallen. Waar je je geliefd voelt en zelfwaardering meekrijgt. De wereld is niet mooi, maar na het lezen dat baby’s en peuters mishandeld worden op zo’n grote schaal, heb ik echt even tijd nodig om een misselijk en naar gevoel in mijn buik een plek te geven.

Nu.nl

Reageer op artikel:
Driekwart van de peuters mishandeld wereldwijd – laat dit getal even doordringen
Sluiten