Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids november 4, 2017

Driftbuien van je kind managen? Ouders geven de 10 beste adviezen die er zijn

Driftbuien blijven de gemoederen onder ouders met jonge kinderen flink bezig houden. Het begint bij een jaar of twee – op dreumes leeftijd – en kan wel doorgaan tot een jaar of vijf ah zes. De peuterperiode zou de ergste zijn. En aangezien voorkomen heel wat beter is dan genezen, delen ervaren ouders en experts hun tips hoe je een driftbui kunt managen.

Driftbuien zien te managen

‘Mijn kind heeft nog nooit een driftbui gehad’ heeft nog nooit een ouder gezegd op deze aardbol. Ze horen er nu eenmaal bij en hebben ook een functie. Het belangrijkste is dat je de driftbui van je kind nooit negeert of straft, maar dat je met de juiste tools ermee leert omgaan. Om ze in de toekomst driftbuien te voorkomen of te beheersen. Onderstaande tips van ouders, kinderexperts en wetenschappers zullen niet altijd spot on werken, maar naarmate je er meer ervaring in krijgt en je kind leert lezen, kunnen deze tips en tricks zeker helpen.

Les 1 in driftbuien management: Wees voorbereid en geef duidelijkheid

  • Houd je rust en bedenk dat ze het niet expres doen. Ze hebben ook geen benul van thuis en in het oog van de wereld. En schaamte leren ze ook pas op latere leeftijd.
  • Vertel je kind wat de plannen zijn en waar jullie heengaan en hoe lang het gaat duren. Neem hem mee in je schema. Ze hebben voorbereiding nodig, net als volwassenen.
  • Ga je naar buiten? Laat ze naar de wc gaan en zorg dat de buik goed gevuld is. En uitgeslapen, had ik dat al gezegd?
  • Beloon je bengel met liefde en aandacht. Zonder afleiding of telefoon.

LEES OOK: 21 dingen die ouders denken als hun kind een driftbui krijgt.

Les 2 in driftbuien management: Boos worden is no go

  • Boos worden heeft geen enkele zin! Grapjes maken wel. Begripvol zijn ook en als het nodig is kun je ze iets in het vooruitzicht stellen voor het goede meehelpen.
  • Vermijd schreeuwen. Schreeuwen heeft nog nooit een ouder-kind relatie goed gedaan.
  • Blijf rustig en richt je op het blijven praten met elkaar.
  • Houd je koppie erbij. Als je kind merkt dat het jou niet gek krijgt ontstaat er ruimte om weer rustig te worden. Uitleggen dat dit niet gaat werken en je er niet op gaat reageren werkt. Na het standje maak je het goed met een knuffel en kus.

Les 3 in driftbuien management: Streng zijn mag, liefde en aandacht moet

  • Heb je na een hysterische driftbui je punt gemaakt, blijf er dan niet in hangen. Schakel weer door naar de lieve, leuke ouder die een hoop lol met zijn kind wil maken.
  • Consistentie en consequent gedrag zijn toverwoorden. Als je in je ‘strijd’plan hebt staan dat ze doordeweeks niet op de iPad mogen, geef hem dan ook niet uit wanhoop om hem rustig te krijge. Eén keer die fout en je wordt gegijzeld door je eigen kind. Pavlov reactie in optima forma!
Reageer op artikel:
Driftbuien van je kind managen? Ouders geven de 10 beste adviezen die er zijn
Sluiten