Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 27 aug 2014

Dringend toe aan wat creativiteit?

Of je nu fulltime mama bent of CEO bij een groot bedrijf: een berg creativiteit komt altijd wel van pas. Met een beetje creativiteit los je problemen makkelijker op of maak je je dag net een stukje leuker. Helaas werkt ‘ik ga nu een briljant idee verzinnen’ meestal niet. Hoe zorg je dan voor een creatievere jij?

Ja, ja, creativiteit: je bent ermee geboren of niet. Guess again: dat is dus onzin! Creativiteit kun je trainen. Goede ideeën komen niet van continu focussen op een probleem of graag origineel willen zijn. In plaats daarvan komt het juist van je geest de vrije loop geven.

Oke, hoe nu verder?

Stel jezelf bloot aan goede ideeën: lees, reis of drink een kop koffie met een interessante collega. Heb jij een kantoorbaan? Probeer dan brainstormsessies in een groep te vermijden. Volgens onderzoek werkt het vaak averechts, zeker als je een introvert type bent. De beste ideeën komen meestal wanneer je je niet gestrest voelt.

6 tips om je op weg te helpen

1. Er even tussenuit

Ga douchen, neem een dutje of laat de hond uit. Door even afstand te nemen van het probleem verleg je je focus en staar je je niet meer blind op het onderwerk.

2. Zorg dat je altijd een notitieboek bij je hebt

Het is zonde om een goed idee te vergeten omdat je de kinderen even naar school brengt. Krabbel snel een paar steekwoorden neer in je boekje.

3. 10 ideeën per dag

Je kunt natuurlijk hopen dat je één briljant idee krijgt, maar je moet er wel wat voor doen. Ideeën komen niet altijd aanwaaien. Daag jezelf uit om iedere dag 10 ideeën te bedenken. Het maakt niet uit hoe absurd of onmogelijk ze zijn, het helpt je werken aan je ‘creativiteitsspier’ en iets mindere ideeën niet meteen af te ketsen.

4. Stop met multitasken

Je kunt niet creatief nadenken wanneer je honderd dingen tegelijk doet. Leg je smartphone weg, zet je mailalarm uit of schakel desnoods je wifi uit. Wanneer je iets met je volledige aandacht doet, kun je er beter en creatiever over nadenken.

5. Dump de onzin

Maak een to do-list voor later die dag: de huisarts bellen, de was, niet vergeten de tas voor je zoontje in de pakken, je verzekering nakijken. Schrijf deze dingen op zodat je er niet aan hoeft te denken en ongehinderd creatief kunt denken.

6. Ga Pinteresten

Geen inspiratie? Zoek op internet naar ideeen. Pinterest is altijd een goede bron voor inspiratie!

Meer tips nodig? Lees dan dit artikel >

Reageer op artikel:
Dringend toe aan wat creativiteit?
Sluiten