Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 18 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Heeft je baby een droge huid? Dit wil je erover weten en zo verzorg je het

Heel wat baby’s hebben last van een droge huid en dat kan behoorlijk vervelend zijn. In veel gevallen jeukt het en kan je kindje onrustig zijn. Als ouder is het dan fijn om te weten hoe je dat tere huidje moet verzorgen.

En dus vertellen we je alles over een droge huid bij je baby en hoe je ‘t moet verzorgen.

Droge huid baby

Een droge huid is het gevolg van verminderde talgproductie. Ook kan een droge huid aangeboren zijn en heeft je kind van nature een wat zwakkere huidbarrière. Als je kindje net is geboren is zijn huid sowieso nog niet volledig ontwikkeld. De bovenste huid is dan nog zo dun dat het de nodige bescherming nodig heeft.

En doordat die bovenste huidlaag nog niet optimaal is, is de huid van je kindje gevoeliger voor externe factoren. Denk aan de zon, een gure wind of grote temperatuursverschillen. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken. Over het algemeen is een droge huid een onschuldig iets.

Verzorgen

Het tere huidje van je kind wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Voorkomen is vaak niet mogelijk, maar verzorgen uiteraard wel. We delen om die reden wat tips:

  • Stop je kindje niet te vaak en te lang in bad: door je zoon of dochter veel met water te wassen, spoel je de vette beschermlaag van zijn of haar lichaam af.
  • Gebruik geen tot weinig zeep: ook zeep wast de vetlaag van de huid weg waardoor het huidje sneller uitdroogt.
  • Vermijd te heet water: het beste kun je je kindje wassen met lauwwarm water.
  • Smeer je kindje in met een vettige crème: crème of een zalf zorgt ervoor dat de huid een beschermlaagje krijgt.
  • Droog je kindje goed af: als je het lijf van je baby niet goed droogmaakt, heeft het huidje meer kans om droog te worden.
  • Ventileer je huis goed: droge lucht kan ook effect hebben op de huid. Zorg er dus goed voor dat de kamer van je baby goed is geventileerd en gebruik zo weinig mogelijk airco.

Vissenhuid

Blijft je baby’s huidje ondanks alle goede zorgen droog, dan kan het zijn dat je kindje een ‘vissenhuid’ (ichthyosis) heeft. Dit is een erfelijke en onschuldige huidaandoening. Eén op de driehonderd pasgeborenen heeft last van de meest voorkomende vorm is ‘ichthyosis vulgaris.’ Bij de geboorte is de huid normaal, maar na een paar maanden en vaak pas na jaren wordt de huid droog. Een vorm die alleen bij jongetjes voorkomt, is ‘X-linked ichthyosis.’

Deze vorm openbaart zich vaak al bij de geboorte of de eerste maanden daarna. Ongeveer één op de tweeduizend mannen hebben deze vorm van vissenhuid, die vooral in de nek zichtbaar is. Denk je dat je kleine last heeft van een vissenhuid? Neem dan contact op met je huis- of kinderarts. Deze zal je indien nodig doorverwijzen naar een huidarts voor nader onderzoek.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heeft je baby een droge huid? Dit wil je erover weten en zo verzorg je het
Sluiten