Redactie
Redactie Verhalen 18 aug 2014

Droombaan + Goed Salaris = dit artikel lezen

Als kind droomde je misschien van een leven als dierenarts of actrice. En? Heb jij nu ook echt de baan waar je altijd al van hebt gedroomd? En niet onbelangrijk: het bijpassende salaris?

Een droombaan betekent niet rondlopen als een ‘The Devil Wears Prada’- hotemetoot. Voor sommigen betekent een droombaan juist het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Of het feit dat je iets doet waar je energie van krijgt. En niet dat je Mevrouw Knorrepot wordt op den duur. Doe je op dit moment iets waar je niet honderd procent achter staat? Met onderstaande tips helpen wij je bij het nastreven van je droombaan. En het daarbij behorende juiste salaris!

Het salaris

Vrouwen doen het goed in de werkende wereld. Er zijn branches (de creatieve en adviesbranche, bijvoorbeeld) waarbij vrouwen zelfs meer verdienen dan mannen. Toch is de salariskloof tussen de geslachten nog steeds daar. Uit een onderzoek van PayScale blijkt dat mannen en vrouwen vaak beginnen met hetzelfde salaris, afhankelijk van educatie, maar dat de vrouwen in de loop der tijd toch achterblijven in de salarisrace. Daarbij worden banen waarbij je snel kunt groeien en veel geld kunt verdienen overheerst door mannen. Het is niet dat vrouwen niet hard willen werken, oh nee, zeker niet. Het gaat er vaak om dat vrouwen andere prioriteiten hebben. Uit onderzoek blijkt dat de branches waar heel snel veel geld wordt verdiend (het bankwezen bijvoorbeeld), gepaard gaan met langere werkdagen en een lagere job satisfaction. Veel vrouwen kiezen dan toch eerder voor flexibele banen waarbij ze meer tijd thuis kunnen spenderen. En dan nog iets: er mag best worden geschaafd aan de ‘onderhandelskills‘ van vrouwen. 46% van de mannen gaat direct in onderhandeling nadat ze de baan hebben. Dit in tegenstelling tot 30% van de vrouwen. 50% van de vrouwen blijkt zelfs een beetje bang te zijn voor het onderwerp.

Drie belangrijk tips wat je wel moet doen:

1. Bespreek je salaris en weet wat er speelt

Als je niet weet wat er speelt op salarisgebied in jouw branche, kun je ook niet onderhandelen. Vraag je collega’s wat zij verdienen of leg het voor aan een vriendin.

2. Onderhandel

Ja, ga dit onderwerp aan. Ongeveer 59% van de vrouwen voelen zich nog steeds onderbetaald. Dat is hoog en onnodig. Goed nieuws: maar liefst 75% van de vrouwen die een onderhandeling zijn aangegaan kregen een hoger salaris.

I never dreamed about success, I worked for it – Estée Lauder

3. Doe echt wat je leuk vindt en neem meerdere verantwoordelijkheden

Als jou wordt gevraagd ‘zou je stoppen met werken als je de loterij zou winnen?’, is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Mits je iets doet waar je je goed bij voelt natuurlijk. Door te laten zien dat je meer hooi op je vork wilt en kunt nemen, zullen bedrijven dit appreciëren. Hierdoor krijg je niet alleen meer betaald, ook blijf je jezelf verrijken.

Droombaan

Het is echt niet erg om jezelf te bewijzen. Heel goed zelfs, alleen als je het gevoel hebt dat er niets tegenover staat en je alleen maar aan het ‘geven’ bent, vraag jezelf dan eens af of dit wel hetgeen is waar je blij van wordt. Een aantal tips:

Live life to express, not to impress.

1. Maak gebruik van je eigen kwaliteiten

Steeds vaker worden we geprikkeld door andermans succes. Niet doen: er zijn dingen die andere mensen nou eenmaal beter kunnen dan jij. Maak grof gebruik van je eigen kwaliteiten. Business coach Martin Amor zegt dat ‘je het beste kunt opschrijven wat je de gedurende dag een blij mens maakt. Hierdoor kom je erachter waar je passie ligt.’

2. Benader de weg naar je droombaan persoonlijk

Hiermee bedoelen we dat het beter is als je een persoon benadert en je je interesse niet richt aan een bedrijf. Praat met de persoon in kwestie als ‘mens’. Later komt die zakelijke toon wel. ‘Een relatie opbouwen met het aanspreekpunt is gunstig’, zegt Amor.

3. Hoe eerder, hoe beter

Hup, vandaag begin je nog met je zoektocht! Begin met kleine stapjes als je ‘je huidige baan opzeggen’ iets te resoluut vindt. Ook al is het maar een telefoontje plegen of een inspirerend boek lezen. Stel jezelf een doel, zodat je in ieder geval een stok achter de deur hebt. Vanaf april volgend jaar ben ik… Succes!

Extra Ben je bezig met een carrière move of ga je binnenkort om de tafel met je baas? Lees dan het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen‘ van Yvette Berkel en struin eens rond op deze site met een aantal handige tips.

Reageer op artikel:
Droombaan + Goed Salaris = dit artikel lezen
Sluiten