Peuters kunnen straks alsnog een dubbele achternaam krijgen

Nieuws Lisa van den Akker 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn we gewend dat het kind de achternaam van één van de ouders krijgt, traditioneel gezien vaak van de vader. Toch vinden veel ouders dat achterhaald en wilden steeds meer stellen hun kind een dubbele achternaam geven.

Eerder werd daarom al een wetsvoorstel ingediend om baby’s bij de geboorte een dubbele achternaam te geven, maar nu is daar nog een speciale regeling aan toegevoegd. Zo wordt het ook voor jonge kinderen die al geboren zijn mogelijk om ze de achternamen van beide ouders te geven. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft een nota naar de Tweede Kamer gestuurd om dat te regelen.

Een dubbele achternaam

“De wens van veel ouders om de kinderen in hun gezin een dubbele naam te geven is groot. Met deze overgangsregeling geven we daar gehoor aan”, zei minister Weerwind. De overgangsregeling geldt voor één jaar en geldt voor kinderen die zijn geboren op of na 29 januari 2019. Dat wil zeggen dat kinderen die nu ongeveer drie en een half jaar oud zijn ook nog een dubbele achternaam kunnen krijgen.

Volgens de minister kan de dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan en wordt die zonder koppelteken geschreven. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes, wordt deze naam als een enkelvoudige achternaam gezien. Mochten zij dat willen, kunnen ook zij hun kind dus een dubbele achternaam meegeven, zoals Van Bergen Henegouwen De Boer.

Dubbele achternaam in andere landen

Nederland is zeker niet uniek in deze nieuwe manier van naamgeving. In bijvoorbeeld Spanje krijgen kinderen altijd een dubbele achternaam, dus de achternamen van beide ouders. Hoe dat werkt? Kinderen krijgen daar de eerste achternaam is de naam van de vader en de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders.

Dat geldt voor meerdere Europese landen. Zo kunnen de ouders in Denemarken kiezen of een kind de achternaam van de vader of de achternaam van de moeder krijgt, maar ook daar kan een kind beide achternamen krijgen, verbonden door een streepje, bijvoorbeeld Jansen-Meijer, net wat anders weer dan in Nederland dus.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme