Een dubbele baarmoeder: hoe ontstaat dit en wat kunnen de gevolgen zijn?

Gezondheid Rachelle Weiler 28 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Soms hoor je wel eens gekke verhalen op de radio of op televisie. Vrouwen die plotseling bevallen van niet één kind, maar meerdere. Met soms een paar weken er tussen in. Hoe is dit mogelijk? Een dubbele baarmoeder kan wel eens de oorzaak zijn.

Een dubbele baarmoeder wordt ook wel uterus didelphus genoemd en komt niet zo vaak voor. Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 3000 vrouwen een dubbele baarmoeder. Maar veel vrouwen weten dit vaak niet eens. Hoe ontstaat deze afwijking en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de vrouwen die dit hebben? Wij vertellen het je in dit artikel.

Hoe ontstaat een dubbele baarmoeder?

Vrouwen die een dubbele baarmoeder hebben, hebben dit al sinds zij zelf een foetus waren in de baarmoeder van hun moeder. Tijdens het proces waarin de organen worden ontwikkeld, is deze afwijking ontstaan. Tijdens de ontwikkeling van de geslachtsorganen, staat de samensmelting van buisachtige structuren, genaamd de buizen van Müller, centraal. Deze buizen lopen verticaal, en na versmelting van deze buizen, vormt het geheel samen de baarmoeder, de baarmoedermond en de vagina. Als dit niet het geval is, is er sprake van een soort tussenschot, waardoor de geslachtsorganen in twee delen worden gesplitst. Daardoor ontstaan als het ware 2 baarmoeders. Het is niet bekend waarom deze buizen in sommige gevallen niet goed versmelten.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze afwijking?

In eerste instantie zijn er geen aanwijsbare gevolgen duidelijk. Zodra het meisje wordt geboren met deze aandoening, is de kans groot dat zij hier in de eerste jaren van haar leven geen last van zal hebben. Meestal worden de eerste klachten pas waargenomen zodra het meisje voor het eerst begint te menstrueren. Dit kan namelijk samengaan met veel pijn, in de vorm van hevige krampen.

Een volgend punt waarop de vrouw in kwestie last kan krijgen van pijn, is zodra zij seksueel actief wordt. Dit kan pijn met zich meebrengen, omdat het tussenschot soms doorloopt tot in de vagina. Hierdoor bestaan er ook twee baarmoedermonden, met ieder een eigen holte er achter, twee baarmoeders. Pijn tijdens het vrijen kan in deze situatie resulteren in bloedingen.

Een dubbele baarmoeder en een kinderwens

Het is voor vrouwen goed mogelijk om natuurlijk zwanger te worden met een dubbele baarmoeder. Maar dit gaat wel gepaard met een grotere kans op een miskraam. Ook worden baby’s vaker te vroeg geboren. Dit komt omdat er minder ruimte is in de halve baarmoeder waar de baby in zit. Hierdoor functioneert de baarmoedermond als sluitspier minder goed, waardoor het kindje mogelijk eerder geboren zal worden. Vaak zijn baby’s ook kleiner, door de beperkte ruimte die ze hebben. Veel vrouwen komen pas achter het feit dat ze een dubbele baarmoeder hebben, zodra ze echoscopisch en inwendig onderzoek krijgen zodra ze zwanger zijn, of wanneer meerdere zwangerschappen in miskramen zijn afgelopen.

Kans op een meerling

Omdat de baarmoeder dubbel is, bestaat er een kans dat er een bevruchting optreedt in beide baarmoeders. Elke baarmoeder heeft namelijk een eigen eierstok en eileider. Tussen deze twee bevruchtingen kunnen dus ook enkele weken of maanden zitten. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij deze Bengaalse vrouw. Zij beviel een maand na de geboorte van haar zoontje totaal onverwachts van een tweeling.

Een zwangerschap is bij vrouwen met een dubbele baarmoeder dus wel mogelijk, maar dit leidt bij deze groep vaker tot miskramen en vroeg- of doodgeboortes. Hoewel een dubbele baarmoeder geen direct gevaar vormt voor de moeder zelf, kan dit wel een reden zijn waarom vrouwen kiezen voor behandeling.

Behandeling van een uterus didelphus

Het is mogelijk om het tussenschot dat de baarmoeder in twee helften scheidt, operatief te laten verwijderen. Veel vrouwen kiezen daarvoor als ze teveel pijn hebben bij het vrijen, of wanneer ze te maken krijgen met infertiliteit of meerdere miskramen.
Het tussenschot wordt dan zowel uit de baarmoeder, als ook in de baarmoedermond en vagina verwijderd. Deze operatie is echter niet zonder risico. Na de operatie blijven er open wonden achter in de baarmoeder, waardoor de baarmoederwanden aan elkaar kunnen gaan kleven. Dit heet het syndroom van Ashermann. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid in de toekomst.

Er bestaan ook gevallen waarbij een dubbele baarmoeder wordt ontdekt door artsen, maar waar de vrouw in kwestie er geen klachten van ervaart. Als de dubbele baarmoeder ook geen negatief effect heeft op de vruchtbaarheid, kan ervoor gekozen worden om niet medisch in te grijpen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme