Redactie
Redactie Persoonlijk 6 jun 2016

Dus dít is de reden waarom je zin in seks afneemt (en wat je er aan doet)

Je kon niet van hem afblijven en er was altijd wel tijd of plek voor een potje seks. Tegenwoordig val je meteen in slaap als je hoofd het kussen raakt, omdat je zóó moe bent, maar ook omdat je eigenlijk niet zo’n zin hebt.

Maar hoe komt het dat de zin in seks zo drastisch afneemt na een aantal jaren?

Je hebt al lang een relatie

Volgens klinisch psycholoog Marta Meana kan een lange, toegewijde relatie ervoor zorgen dat je de zin in seks verliest. Je voelt je verantwoordelijk voor het feit dat het er niet vaak genoeg van komt, het voelt soms als een verplichting en er zit teveel routine in de seks. Maak het jezelf niet te moeilijk en stop met zorgen maken, denken aan de kinderen en hoe je eruit ziet. Je vent kan je hierbij helpen. Ontspan!

Dit zijn trouwens 22 onverwachte voordelen aan een lange relatie

Het voorspel vergeten

Je kunt toch ook geen pizza bakken in een oven die niet voorverwarmd is! Ga eens samen douchen, kijk een prikkelende film of masseer elkaar. En toon ook affectie gedurende de dag. Gedachtes als: ‘hij kust mij alleen tijdens de seks’ zijn niet bevorderlijk voor de relatie. Het voorspel voor de volgende keer begint al meteen na de seks.

Te weinig tijd voor elkaar maken

Vooral als jullie kinderen hebben kan het soms lastig zijn dingen samen te doen. Prik daarom avondjes samen in de agenda, zodat jullie weer meer naar elkaar toe groeien.

Seks als iets puur lichamelijks zien

Ook al is een vrouwenlichaam opgewonden, dan kan zij met haar hoofd totaal ergens anders zitten. Het is dus niet alleen belangrijk om het lichaam te pleasen, maar ook de psyche. De grootste turn ons voor vrouwen zijn: zich geliefd, gevleid, gekoesterd voelen en de mooiste zijn. Wat helpt, partner? Complimenten geven!

Stress krijgt de overhand

Stress is een mood killer. We maken ons zorgen over van alles: of het goed gaat met de kinderen, het werk dat zich opstapelt en de financiën. Stress en spanningen zorgen ervoor dat je seksdrive afneemt en dat je steeds minder zin krijgt. Probeer daarom te ontspannen en maak desnoods een lijstje met wat je af moet werken.

Het orgasme is jullie hoofddoel

Natuurlijk is een orgasme heaven, maar het is zeker niet het hoofddoel. Vooral als je er constant op focust en het moet gebeuren, dan werkt het niet. Probeer te waarderen dat het plezier en contact ook genoeg kan zijn, zonder altijd klaar te hoeven komen. Dan is de druk gelijk van de ketel en wordt de seks een stuk leuker!

Seks als plicht zien

Veel vrouwen hebben seks om hun man te plezieren, maar niet voor zichzelf. Ze zijn te druk bezig met wat de ander wil, waardoor hun eigen zin afneemt. Wat helpt? Bedenk wat jij echt wil en zorg dat het gebeurt.

Je geeft je vent tegenstrijdige signalen

Dat jullie gisteren fantastische seks hadden, wil niet zeggen dat je nu weer wil. Soms heb je zin in ijs en soms niet, dat is niet erg toch? Wel kan het voor hem redelijk onduidelijk zijn wat je wilt. Is het ‘nee’ als in: absoluut niet, respecteer mijn grenzen? Of ‘nee’ als in: nee, maar misschien kun je ervoor zorgen dat ik wel zin krijg? En zo zijn er nog wel meer varianten te bedenken. Probeer iets duidelijker te zijn naar je partner toe.

Het is een sleur geworden

Op een gegeven moment raak je in een sleur. Vrouwen raken nou eenmaal hun zin eerder kwijt dan mannen. Wat helpt? Experimenteren en vooral geen vaste tijden/dagen instellen, want daardoor wordt het een agendapunt en een ‘moeten’. Just do it, starten is het halve werk!

Zo denken vrouwen trouwens over seks na de zwangerschap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dus dít is de reden waarom je zin in seks afneemt (en wat je er aan doet)
Sluiten