Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 4 apr 2017

Yes! Van korte middagdutjes word je een stuk gelukkiger

Goed nieuws! Dutjes doen is verantwoorder dan ooit, want onderzoekers zijn erachter gekomen dat als je overdag even kort de binnenkant van je ogen bekijkt, je een stuk gelukkiger wordt. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen.

Voor het onderzoek zijn duizend mensen onderzocht door middel van psychologische vragen in een online enquête. Daarin werd ze alles tot in detail gevraagd over hun slaapgewoontes. Ook moesten ze doorgeven hoe gelukkig ze waren. De onderzoekers hebben deze gegevens gecombineerd, en kwamen erachter dat de mensen die regelmatig een klein dutje doen ook een stuk gelukkiger waren.

Powernap

Het bleek dat de mensen die dagelijks een powernappen een gemiddelde van 3.67 op een schaal van 1 tot 5 scoorden, wat geluk betreft. De mensen die niet aan middagdutjes deden scoorden 3.52. De mensen die langer dan 30 minuten sliepen waren de hekkensluiters met een gemiddelde van 3.44 op dezelfde schaal.

Gelukkiger

Met andere woorden: twee derde van de groep die een kort dutje deed, zei gelukkig te zijn. Bij de groep die langere dutjes doet, ging het om 56 procent en bij de groep die geen powernaps houdt om 60 procent.

LEES OOK: Na de komst van kinderen slapen moeders minder, maar vaders niet

Vooral jonge mensen

Verder was opvallend dat vooral de jonge mensen (tussen de 18 en 30 jaar) kleine dutjes doen, namelijk 43 procent. Van de mensen van 50 jaar en ouder doet nog maar dertig procent aan korte slaapjes.

Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire: ‘Een onderzoek dat al een tijdje terug gedaan is, bewijst dat dutjes korter dan dertig minuten ervoor zorgen dat je beter kunt focussen, je een stuk creatiever maken en wat we nu hebben ontdekt is dus ook dat het bijdraagt aan je geluksgevoel.’

Niet langer piekeren of woelen in bed? Eet deze dingen dan voor je gaat slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Yes! Van korte middagdutjes word je een stuk gelukkiger
Sluiten