Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partnerbijdrage 1 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Verduurzamen is een eitje: dit zijn de makkelijkste manieren

Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van hun impact op de wereld om hen heen. Plastic afval wordt netjes gescheiden, lichten die niet per se nodig zijn, gaan vaker uit en minder vlees eten lijkt de norm te worden. Toch zijn er nog veel meer dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen. Heb jij hier al eens aan gedacht?

Minder erin = minder eruit

Of, in de volksmond: consuminderen. Als je minder in huis haalt, moet er minder worden gemaakt en belandt er minder bij het vuil. Veel producten kunnen gemakkelijk een tweede (of derde, of vierde) ronde mee. Tweedehands is vaak een stuk goedkoper en als iets nog in prima staat verkeert, ben je bijna een dief van je eigen portemonnee als je toch voor het nieuwste van het nieuwste gaat. Ben je zelf iets beu, breng het dan naar een recyclepunt of een tweedehandswinkel. 

Kies voor duurzame bedrijven

Van kledingwinkels tot restaurants en telefoonproviders: er zijn altijd duurzame en minder duurzame opties. Een kleine Google-zoektocht wijst je in de goede richting. En heus: je hoeft niet altijd het braafste jongetje van de klas te zijn, maar echt, dat shirt zit toch een stuk minder lekker als je weet dat de makers ervan niet op de juiste manier worden behandeld. 

Geef je huis een make over

Toegegeven: dit kost wellicht net iets meer moeite. Het isoleren van de vloer, het dak of de muren, is misschien even een rotklusje, maar op de lange termijn bespaar je er geld mee en draag je bij aan een betere wereld. Zijn je ramen toch aan vervanging toe, kijk dan eens naar HR++ glas. Hoe meer warmte je binnen houdt, des te minder je in de winter hoeft te stoken. En heb je al eens nagedacht over zonnepanelen? Nu we voorlopig nog zo veel mogelijk vanuit huis werken, is dit het perfecte moment om je te verdiepen in dergelijke projecten. 

Plastic, plastic, plastic

Gaat het over verduurzamen, dan hebben we het met zijn allen vaak over plastic. En begrijpelijk: de natuur ligt er vol mee en geschat wordt dat er daardoor jaarlijks ongeveer een miljoen dieren (vooral die in en om de zee) sterven. Omdat alle kleine beetjes helpen, hoef je niet eens veel moeite te doen om minder plastic te gebruiken. Neem bijvoorbeeld een katoenen tas mee als je gaat winkelen en leg de volgende keer dat je boodschappen gaat doen, die paar appels eens los in je mandje in plaats van ze in een plastic tasje te doen. Fluitje van een cent!

Neem je verzekeringspremie onder de loep

We geven er (bijna) allemaal maandelijks geld aan uit: een autoverzekering, woonhuisverzekering of inboedelverzekering. Maar weet jij wat er met dat geld gebeurt? Doe je er in het dagelijks leven alles aan om zo duurzaam mogelijk te leven, worden jouw centen geïnvesteerd in zaken die haaks staan op jouw goede gedrag zoals wapenhandel, kinderarbeid en de tabaksindustrie. Het kan daarom een goede zet zijn om eens wat speurwerk te verrichten en wellicht over te stappen van verzekeraar. Verzekeringsmaatschappij a.s.r. investeert jouw premie duurzaam. Dat houdt in dat jouw geld wordt geïnvesteerd in projecten waar je als mens achter staat zoals groene energie, landgoederen en fairtrade bedrijven. 

 

In samenwerking met a.s.r.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Verduurzamen is een eitje: dit zijn de makkelijkste manieren
Sluiten