Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 13 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

We zullen er niet over liegen: één van de beste dingen die je kunt doen voor het milieu, is geen kinderen krijgen. Eén kind minder in Amerika bespaart bijvoorbeeld al 486 ton CO2, schrijft het NRC. In het artikel wordt Britse hoogleraar John Guillebaud ge-quote: ‘Een mens moet niet alleen zijn ecologische voetafdruk verkleinen, maar er moeten ook minder voeten komen.’

Maar ja, kinderen zijn wél gewoon heel leuk. En schattig. En soms een beetje vervelend. Hoe dan ook, nu je toch al kinderen hebt, kun je die het beste duurzaam opvoeden en ze bewust maken van de problematiek. Op deze manieren, bijvoorbeeld.

Duurzaam opvoeden

Maak zelf babyvoeding

Eén van de dingen die in de afgelopen decennia gigantisch mis zijn gegaan, is de opkomst van ‘pakjes en zakjes’ in de keuken. Dus hoewel potjes babyvoeding ongetwijfeld claimen helemaal puur natuur en zonder kunstmatige weet-ik-het te zijn, is het nog altijd beter om de voeding voor je kind zelf te maken. Daarbij kun je bijvoorbeeld seizoensgroenten of biologisch eten gebruiken. Er bestaat ook biologische flesvoeding voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven.

Koop wasbare luiers

Als je een pasgeboren kindje hebt, heb je véél afval, vooral afkomstig van luiers en natte (billen)doekjes. Daar zijn gelukkig milieuvriendelijkere alternatieven voor, zoals wasbare luiers. Volgens de Consumentenbond heeft nog geen vijf procent van de ouders ooit wasbare luiers gebruikt; zonde, want ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog goedkoper. Er bestaan zelfs ook wasbare billendoekjes, en anders kun je voor duurzame varianten kiezen. Billendoekjes van biologische afbreekbare houtpulp, bijvoorbeeld.

Ga voor tweedehands kleding

Wie ooit de documentaire The true cost heeft gekeken – of op een andere manier research heeft gedaan – weet dat de productie van kleding enorm slecht is voor zowel het milieu als de maatschappij. Leuk, al die nieuwe schattige kinderkleertjes, maar duurzaam zijn ze niet, zeker omdat je kinderen er zo snel uit groeien. Kijk in plaats daarvan naar tweedehands kleertjes of vraag aan andere moeders of zij niet nog kleding hebben liggen waar hun kinderen uit zijn gegroeid. Een stuk beter voor de wereld en je kind ziet er net zo goed uit.

Koop minder speelgoed

De (verborgen) impact van kleding mag dan groot zijn, de impact van ‘spullen’ in het algemeen is nog veel groter. Veel kinderen hebben een enorme lading speelgoed waar ze na vijf minuten spelen alweer op uitgekeken zijn. Je kunt dus beter kiezen voor dingen waar ze zich langer mee kunnen vermaken, of ze gewoon buiten laten spelen. Daarnaast is speelgoed van hout beter dan speelgoed van plastic. En ook hier kun je kijken of je iets tweedehands kunt halen.

Leer je kinderen (vegetarisch) koken

Als je kinderen eenmaal ouder zijn, is het belangrijk dat ze ook zelf leren over eten. Studenten die nooit hebben leren koken, leven sneller op (in plastic verpakte) maaltijdsalades dan zij die al op hun twaalfde spaghetti op tafel konden zetten. Leren koken is dus onmisbaar voor duurzaam opvoeden. Je kunt samen biologische seizoensgroenten uitzoeken en ze leren over voedselverspilling, en hoe je dat kunt voorkomen. Een win-winsituatie, omdat je zelf uiteindelijk ook minder in de keuken hoeft te staan!

Laat ze vaak naar buiten gaan

We moeten leren weer contact te maken met de natuur, en dat begint natuurlijk al als je kind bent. Kinderen die geen positieve ervaringen hebben met de natuur, voelen zich er als volwassene ook minder mee verbonden. Dan zijn ze niet alleen minder gelukkig, maar hebben ze ook minder motivatie om zich in te zetten voor de wereld. Dus laat je kinderen veel en vaak buiten spelen, neem ze af en toe mee naar het bos en ga misschien zelfs een keer kamperen. Vinden zij ook leuk!

Laat je kinderen naar school fietsen

Veel kinderen worden met de auto afgezet op school; kunnen hun ouders meteen door naar kantoor. Maar als je je kinderen aanleert om veel te lopen en fietsen, zullen ze ook later misschien sneller de auto laten staan. Fietsen is leuk! (En kost een stuk minder benzine.)

Leer ze goed omgaan met geld

Zakgeld, het blijft een dingetje. Hoeveel geef je je kinderen en, belangrijker, in hoeverre reguleer je wat ze ermee doen? Kinderen hebben de neiging om meteen te kopen wat ze op dat moment graag willen. Vaak is dat prullaria, terwijl het natuurlijk beter is om te sparen voor duurzamere dingen. Als je daarmee oefent, ontwikkelen ze vanzelf de juiste mindset.

Praat over het milieu

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: praat erover. Nee, je hoeft je puber niet te confronteren met heftige documentaires, maar het is wel belangrijk om ze bewust te maken van milieuproblematiek. Vertel ze – op een niet al te angstaanjagende manier – over de opwarming van de aarde, over voedselverspilling, over alle andere dingen die ze moeten weten. Het is aan hen wat ze ermee doen, maar het is belangrijk dat ze het in ieder geval weten. Er zijn een heleboel leuke boeken en tv-programma’s die je daarmee kunnen helpen!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)
Sluiten