Anne Broekman
Anne Broekman Kids 28 apr 2016

Echt waar: jouw baby herkent hufters

Begint jouw baby standaard te huilen als jullie die norse buurman die elk jaar het straatfeest verziekt tegen het lijf lopen? Da’s geen toeval. Uit recent onderzoek blijkt dat baby’s, zelfs newborns, haarfijn goed volluk van ploerten kunnen onderscheiden…

Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat baby’s ‘blanco’ werden geboren, en dat ze het onderscheid tussen goed en kwaad door hun ouders geleerd kregen. Nurture in plaats van nature, kortom. Maar uit onderzoek van het gerenommeerde Yale Infant Cognition Center blijkt dat baby’s wel degelijk doorhebben of ze met een goed en eerlijk persoon te maken hebben of met een bully. Ook baby’s hanteren dus een morele code. Maar net als volwassenen zijn ook de allerkleinsten soms bereid hun normen en waarden aan de kant te schuiven.

Jawel: ook baby’s zijn om te kopen, zelfs al hebben ze door dat iemand niet helemaal koosjer is. De Yale-onderzoekers bewezen dit als volgt: ze lieten 80 baby’s kiezen uit twee handpoppen. De ene pop bood de kleintjes slechts één cracker aan, van de andere pop kregen ze twee crackers. Niet geheel verrassend kozen de meeste baby’s voor de pop van wie ze een grotere buit kregen. Maar wanneer de mini’s opnieuw mochten kiezen en vooraf een poppenvoorstelling te zien kregen waarin de tweede pop gemeen was tegen de eerste pop, kozen ze voor de ‘lieve’ pop, ondanks de enkele cracker. Goed gedrag wordt dus beloond, en slecht gedrag afgestraft. Tenzij… de gemene pop maar liefst acht crackers aanbood. Deze deal was te mooi om te weigeren en de baby’s gingen overstag. Zo zie je maar: iedereen heeft z’n prijs.

Wist je dit trouwens al? Dáárom wil je je baby soms bijna opeten van cuteness! En vraag je je af hoe een pasgeboren baby jou ziet? Nou, zo dus?

Reageer op artikel:
Echt waar: jouw baby herkent hufters
Sluiten