Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 31 aug 2017

Deze echtgenoot verdedigt zijn vrouw voor het niet schoonmaken van hun huis

Je zou denken dat anno 2017 niemand nog verwacht dat alleen vrouwen verantwoordelijk zijn voor het huishouden. Toch vroeg de moeder van papa-blogger Clint Edwards zich hardop af of hij het niet vervelend vond dat zijn vrouw het huis niet altijd tot in de puntjes opruimt. 

Kritiek

Een schoonmoeder die zo’n opmerking maakt – er zijn families die om minder de hulp van Bert van Leeuwens Familiediner nodig hebben. Toch pakte Clint de kritiek sportief op en reageerde hij op een manier waarmee hij zijn moeder respectvol doch duidelijk de mond snoerde.

‘Mijn moeder vroeg of het me niet dwarszat dat Mel het huis niet wat beter schoonmaakt’, schrijft Clint op Facebook. ‘Het was zaterdag. Ik deed de afwas. Ik wist oprecht niet wat ik moest zeggen. Mijn moeder zei het niet op een vijandige manier – het was meer uit nieuwsgierigheid.

Verantwoordelijkheid

Ze had duidelijk opgemerkt dat ons huis niet bepaald opgeruimd is. Niet dat dat alleen Mels verantwoordelijkheid is. Ik zie ons huwelijk als een partnerschap, dus opruimen is net zo goed mijn verantwoordelijkheid als die van haar. Maar ik geef toe dat er vaak speelgoed rondzwerft, vaat in de gootsteen staat en knutselwerkjes op het aanrecht liggen. Ik geef ook toe dat het niet zo schoon is als mijn moeders huis, maar dat kan me niet schelen. Ik ben daar niet eens mee bezig’, vervolgt Clint.

Babyboom-generatie

‘Ik denk dat hoe mijn moeder ons huis ziet, de generatie waarin zij is opgegroeid reflecteert. Ze hoort bij de babyboom-generatie. Ik kende mijn vader niet zo goed, maar weet wel welk advies hij kreeg: ga onverwachts langs bij een vrouw en kijk hoe het er bij haar thuis uit ziet. Je kan veel over een vrouw zeggen aan de hand van hoe haar huis eruit ziet. Mijn moeders bezorgdheid om een schoon huis heeft denk ik veel te maken met de verwachtingen die ze tegemoet wilde komen in haar jeugd.

Lief en bedachtzaam

Maar het ding is, is dat ik in tegenstelling tot mijn vader niet dacht aan een schoon huis toen ik mijn vrouw trouwde. Ik dacht aan hoe leuk ik de dingen vindt die ze vertelt. Aan hoe ze me laat voelen. Ik dacht aan hoe vaak ze lacht. Dat vind ik leuk. Ik dacht aan hoe lief en bedachtzaam ze is, en hoe ik haar zag als de moeder van mijn kinderen.

Nadat ik een tijdje worstelde om de juiste woorden te vinden, zei ik uiteindelijk: ‘Ik ben niet in dit huwelijk gestapt voor een schoon huis. Ik ben erin gestapt, omdat zij iemand is met wie ik mijn leven wil delen’.

Ik stopte nog wat afwas in de vaatwasser. Uiteindelijk zei m’n moeder: ‘Nou… dat is waarschijnlijk belangrijker dan een net huis’. ‘Ja’, zei ik. Dat geloof ik ook.’

Schoonmoeders: veel vrouwen hebben er toch een moeizame band mee. Dít is de verrassende reden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Good Housekeeping

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze echtgenoot verdedigt zijn vrouw voor het niet schoonmaken van hun huis
Sluiten