Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 19 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Een belangrijke beslissing? Zorg dat je dít even van tevoren doet

Het lijkt zo ideaal: een wereld waarin je kunt kiezen tussen zeventien soorten pindakaas. Maar dat is juist helemaal niet zo. Hoe minder keus we hebben, hoe gelukkiger we zijn met wat we uiteindelijk kiezen. Oh, en je kunt een goede beslissing sturen, op manieren die je níet verwacht.

Het is een vaste truc van ouders: een kind laten kiezen tussen maar twee opties. ‘Wil je de rode of zwarte trui aan?’ Zeg je tegen je kind: ‘Kies maar uit alle truien’, dan is de kans groot dat hij starend voor de kast staat en er niet uitkomt, of uiteindelijk toch liever de-trui-met-de-beer aan had gedaan. Zo werkt het ook voor volwassenen. Hoe meer keus we krijgen, hoe groter de kans dat we ons later op het hoofd krabben of we wel de juiste beslissing hebben gemaakt. Dat komt omdat je hersenen maar een beperkte hoeveelheid keuzes aankunnen. Handig dus om, zodra je moet kiezen uit veel verschillende opties, meteen voor jezelf het aantal keuzes te beperken tot ongeveer twee. Ook tijd heeft invloed. Heb je veel tijd? Dan kun je terugblikken op je keuze en deze van alle kanten bekijken in je hoofd. Met als gevolg: twijfel. Geef jezelf dus een beperkte hoeveelheid tijd en je zult tevredener zijn met je beslissing. Maar: er zijn nog andere trucs, die je minder snel verwacht. En die hebben te maken met plassen en eten.

Honger en hoge nood hebben invloed

Heb je honger, dan neem je bij het maken van een keuze vaak grotere risico’s dan als je genoeg gegeten hebt, je vertrouwt dan vaak letterlijk en vooral ook snel op je gut feeling . Dit blijkt zelfs bij dieren zo te werken. Ook wel logisch; want als je honger hebt, ben je vooral bezig met overleven. Overleven betekent nu eenmaal dat je soms een risico moet nemen. Ons lichaam maakt blijkbaar geen verschil tussen jungle-overleven en bijvoorbeeld kantoorjungle-overleven. Uit onderzoek van de Universiteit van Twente blijkt trouwens dat mensen juist ‘meer verstandige keuzes’ maken als ze moeten plassen. Mensen die meededen aan het onderzoek moesten veel drinken en konden daarna kiezen tussen een kleiner bedrag nú of een groter bedrag later. Mensen met hoge nood, kozen voor het laatste, een groter, maar uitgesteld bedrag. Ze hadden dus meer zelfbeheersing en winstinzicht waar het de beloning betrof.

Kom je er écht niet uit en betreft iets een gevoelskwestie? Simpel. Doe kop of munt. Stiekem ontevreden over de uitkomst? Dan weet je wat je in je hart het liefst had gewild.

Met deze tips word je een KEI in keuzes maken! >

Heb jij trucs voor het maken van beslissingen? Praat mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een belangrijke beslissing? Zorg dat je dít even van tevoren doet
Sluiten