Een blauwe wolk van een baby

Daar is-ie dan. De prachtige zoon van Phileine. Ze richt het woord tot zijn verslavende geur, tot heldinnen en haar nieuwste held. Ze vertelt hem dat de wereld af en toe heel erg boos is. Maar dat, met de komst van haar nieuwe liefde, er ook een boel lente ontstaat. Voor altijd.

Dag mijn lieve zoon,

Daar ben je dan.
Eindelijk. Want al leek deze zwangerschap voorbij te vliegen, de laatste loodjes wogen zwaar en lieten zich tergend langzaam wegen. En nu ben je hier. Nu mag ik de hele dag naar je kijken maar nog fijner; ik mag de hele dag aan je ruiken.

Drugs

En wat is er lekkerder dan de hele dag jouw babygeur opsnuiven? Voor mij werkt het als een soort drug, verslavend lekker is het plekje achter je oor. Zalig zoet het plekje op je hoofd. En heerlijk vies de plekjes die jij achter laat op, in en rond mijn nog altijd prettig gevulde deco.

Ontbijt op bed

Wat zijn deze eerste weken heerlijk. Elke dag voelt het of ik jarig ben en krijg ik mijn grote cadeau op bed als jij voor je ontbijtje dicht tegen me aan kruipt. Elke dag begint en eindigt met een blik op jou. En ik ben ervan overtuigd dat jij het mooiste jongetjes exemplaar bent dat deze wereld rijk is. Natuurlijk zijn er heel veel moeders die hetzelfde zeggen, maar: wij hebben gelijk. Jij en ik. Ik en jij.

Blauwe wolk

En nu ik je deze brief schrijf denk ik even terug aan het moment dat ik je de vorige brief schreef. We hadden toen nog veertien weken voor de boeg. Ik zat toen al op deze blauwe wolk en ik ben er gelukzalig genoeg nog niet vanaf gekomen. Dat ben ik voorlopig ook niet van plan. Ik weet nog dat ik uitkeek naar onze eerste momenten samen en oh wat waren die het wachten waard.

Moeder van een ziek kind

En oh wat waren wij blij toen we hoorden van de arts dat alles goed was met je. We waren tijdens de zwangerschap goed begeleid en ze hadden tot dusver geen rare zaken kunnen waarnemen, maar het is toch elke keer weer ontzettend spannend. Genoeg moeders, ook in mijn omgeving, krijgen helaas ander bericht. Zij verworden van de één op de andere dag ineens van stralende moeder to be naar moeder van een ziek kind. En dat is heftig. Dat is vechten. Mijn respect naar deze heldinnen beschreef ik al eerder en lieverd, wat ben ik blij dat ik niet één van hen hoef te zijn.

Soms willen mensen zo graag gelijk krijgen dat ze alleen maar willen en kunnen leven als alle mensen om hen heen precies hetzelfde geloven en willen als zij.

Botsende werelden

Die veertien weken zijn makkelijk en zwaar geweest, langdurig en voorbij vliegend en ook gelukzalig en vervuld van twijfels. Bovendien is er in die veertien weken nogal wat gebeurd in de wereld. Deze wereld is gevuld met zoveel verschillende mensen. En al die mensen geloven in andere dingen. In andere Goden en in andere werelden. Die werelden botsen nog wel eens. Dat doet heel veel mensen pijn. Veel meer dan dat het mensen goed doet. Maar soms zijn mensen zo overtuigd van hun gelijk dat ze niet meer beseffen dat het daar niet om gaat in het leven, in de wereld. Soms willen mensen zo graag gelijk krijgen dat ze alleen maar willen en kunnen leven als alle mensen om hen heen precies hetzelfde geloven en willen als zij. Als dat dan niet gebeurt, worden ze boos. Helaas zijn er in de afgelopen weken heel veel mensen boos geworden.

Winter op de wereld

Het is even niet zo’n feest op deze wereld. Het is even winter op de wereld. En natuurlijk heb ik in die afgelopen weken getwijfeld aan wat we jou aan doen, door je op deze wereld groot te willen brengen. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat ik wilde dat ik je voor altijd kon beschermen tegen de boze mensen die ons allemaal omringen.

Maar dan bedenk ik me weer dat zelfs de strengste winter wordt opgevolgd door een heerlijke lente. Vol zonneschijn en prachtige bloemen.

En als ik dan naar je kijk terwijl je zo onschuldig en perfect naast me ligt te slapen, bedenk ik dat met jouw komst voor ons de lente al volop is begonnen en zachtjes wens ik dat jij dat gevoel bij alle mensen die je in je leven zult tegenkomen los zult maken.

Slaap lekker ventje.

Liefs,

Mama Phileine

Reageer op artikel:
Een blauwe wolk van een baby
Sluiten