Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 28 aug 2015

Een carrièreswitch na je 30ste, haalbaar?

En opeens is het je duidelijk: dit werk wil ik niet tot mijn dood doen. En dan? Hoe pak je dat aan?

1. Onderzoek of dit is wat je écht wilt

En ga daarbij vooral niet over één nacht ijs. Wat is je motivatie voor deze nieuwe stap? Waarom denk je dat je nieuwe carrière je niet gaat vervelen? Geef jezelf een deadline om erover ‘uitgedacht te zijn’ en stappen te ondernemen. Een carrièreswitch is nogal wat: je zult offers moeten brengen. Vraag jezelf af welke dit zijn en of het je dat waard is. Onderzoek ook of je niet gewoon een flinke werkdip hebt; kun je je huidige vak verdieping geven door bijvoorbeeld een cursus of een promotie, of is het écht op.

2. Praat met mensen uit het vak

Spannend misschien, maar het is ontzettend belangrijk, voor je de switch maakt: praat met mensen uit je ‘nieuwe vakgebied’. Is de praktijk zoals je je die voorstelt? Hoeveel verdient het eigenlijk? Maakt iemand meer of minder uren dan je verwacht? En welke opleiding is ervoor nodig?

3. Duik er helemaal in

Kun je je huidige carrière combineren met een deeltijdstudie, een thuisstudie of moet je even helemaal fulltime terug de schoolbanken in? Is een studie eigenlijk wel nodig of is je nieuwe baan een vrij beroep? In dag geval: is er een manier om zo snel mogelijk veel praktijkervaring op te doen? En wat betekent dat financieel, misschien zul je eerst een tijd moeten sparen om de studie te kunnen bekostigen. Een carrièreswitch is niet niks, maar als je het écht heel graag wilt, vind je een weg.

4. Mobiliseer de achterban

Heb je een gezin, dan zal die zeker merken dat je bezig bent met je careermove. Probeer dus zoveel mogelijk je achterban te mobiliseren. Stel ze op de hoogte van je plan, kijk of ze hier en daar wat kunnen opvangen in geval van examens en andere nieuwe-baan-gerelateerde-dingen en laat ze duidelijk je enorme dankbaarheid blijken.

5. Ga er helemaal voor

Je komt nieuw op de markt, dus je zult je ook opnieuw moeten bewijzen. Voordeel: je hebt levenservaring en je keuze was heel bewust, dit geeft je waarschijnlijk het doorzettingsvermogen om je écht hónderd procent in het nieuwe vakgebied te storten. Nadeel: natuurlijk ben je vaak ouder dan andere sollicitanten. Gebruik vooral eventuele overlappingen met je vorige carrière in je voordeel. Nu de jaren in je nadeel kunnen gaan werken (want: duurder), werkt ervaring juist in je voordeel (want: kwaliteit).

Heb jij weleens een carrièreswitch overwogen? Praat erover mee op Facebook!

Wat je vooral níet moet zeggen tegen een thuiswerkende moeder? Nou eh… dit! >

Reageer op artikel:
Een carrièreswitch na je 30ste, haalbaar?
Sluiten