Redactie
Redactie Eten 3 mrt 2015

Een dag uit het leven van een foodie

We worden overspoeld met foto’s van avondmalen, taarten en smoothies waarvan we gaan watertanden. Allemaal gemaakt door foodies. Maar wat eet zo’n foodie nou op een dag? Famme vroeg Monique, Simone en Philippine.

Foodies houden van eten. Ze schrijven over eten, ze maken foto’s van eten en ze denken in eten. Kortom, wij zijn benieuwd naar wat deze foodlovers eten op een dag.

Monique van Loon

Monique van Loon, oprichter en hoofdredacteur van Culy.nl, is een foodie in hart en nieren.

“Wat eet een foodie zoal op een dag?” vraagt Famme’s Florine me. Mijn eerste gedachte: wat voor een dag? Een werkdag, een kookdag, een relaxdag, een smokkeldag (oké, elke dag is smokkeldag)? Elke dag is bij mij totaal verschillend, zowel qua werkzaamheden als qua voeding – en ja, ook qua calorieën.

De ene dag vergeet ik in alle haast te ontbijten omdat mijn eerste meeting om acht uur ’s ochtends begint – ja, ik weet hoe slecht dat is. Maar de volgende dag haal ik dat ruimschoots in als ik rustig eieren pocheer en een Hollandaisesaus erbij sta te tikken. Ook lunch en diner is iedere dag weer een verassing. Ik ben geen type dat haar maaltijden vooruit plan. Ik plan eigenlijk alles in mijn leven, behalve mijn eten. Ha! Omdat het voor jullie natuurlijk het leukst is om een lékkere dag te lezen, beschrijf ik een van mijn laatste zondagen, waarin ik ontspande, werkte, kookte én vooral heel erg genoot van goed eten.

Ochtend

Ik maak ’s ochtends graag havermoutpap van fijne havervlokken met melk, soms amandelmelk. In een pannetje of als ik haast heb in de magnetron, ideaal. Het kommetje pap kleed ik aan met wat ik voor handen heb: vandaag is dat mango en kokosrasp.

Middag

Op zaterdagen ben ik vaak echt vrij, op zondagen maak ik een mix van relaxen, werken: test-koken en fotograferen en ‘het internet’ bijlezen. Ik begin met ontspanning: lekker krantjes lezen bij mijn favoriete lunchtent Piet de Gruyter in Amsterdam. Ik drink een aantal cappuccino’s, veel water en eet een zuurdesem-BLTC-sandwich met kip, bacon, sla en tomaat. Daarna naar huis om nog wat foto’s te schieten voor Culy.nl, de planning voor de week door te nemen en zeshonderd blogs door te ploegen.

Tussendoor

Daar moet thee bij, dus ik zet een grote pot van mijn favoriete Russian black tea van Dammann. En thee op zich is natuurlijk saai, dus eet ik een halve reep Milka met stukjes Oreo op. Ultieme guilty pleasure.

Avond

Daarna is het tijd om te koken! Ik probeer een nieuw zelfbedacht recept uit: een lauwwarme linzensalade met shiitake paddenstoelen, rucola, walnoten, avocado, een knoflook-tijmdressing en een gepocheerd eitje. En je bent hoofdredacteur van Culy of niet: dat recept moet natuurlijk meteen gefotografeerd en uitgeschreven worden, want anders vergeet ik de verhoudingen. Op Instagram vraagt men al wanneer het op de site komt, dus ik moet haast maken… Daarna kijk ik lekker op de bank een documentaire met een after dinner espresso en later nog een liter water (oeps, teveel zout in de linzensalade?).

Simone Braaksma

Simone Braaksma is voedingscoach en heeft de blog Happy By Nature. Simone heeft een intolerantie voor gluten en komt daarom op de proppen met de lekkerste (glutenvrije) recepten en tips!

Ochtend

Ik begin de dag altijd met een glas warm water. De regen komt met bakken uit de lucht en ik heb zin in een warm en comfortabel ontbijtje. Ik maak quinoapap: quinoavlokken in zelfgemaakte amandelmelk met kaneel, een halve banaan, wat rozijnen, sesamzaadjes, een swirl witte tahin en een beetje honing. Ik drink er een mok dampende kaneelthee bij. Pap blijft favoriet.

Tussendoor

’s Ochtends werk ik aan een nieuwe blogpost. Tussendoor drink ik een cappuccino met amandelmelk en ik eet een appel.

Middag

Vandaag staat helemaal in het teken van schrijven, schrijven, schrijven. Als lunch eet ik een simpele, romige smoothie. Het wordt avocado met banaan, courgette, citroen en basilicum. Ik eet er een plak zelfgemaakt bananenbrood met crunchy pindakaas bij. Geen idee wat ik zonder pindakaas zou moeten. Hetzelfde geldt trouwens voor bananen: die vliegen dus echt van de fruitschaal.

Tussendoor
’s Middags beantwoord ik mijn mail en werk ik aan een artikel. Tussendoor doe ik een poging om de hond uit te laten. Een poging ja, want daar is die fijne regen weer. Jas weer uit, sjaal af, hond afdrogen en toch maar achter de computer. Met liters verse gemberthee, dat wel.

Avond

Tegen zes uur krijg ik trek maar het duurt nog zeker twee uur voordat ik ga eten. Om mijn rammelende maag stil te krijgen eet ik een kommetje schapenyoghurt met stukjes sinaasappel, een beetje honing, wat zonnebloempitten en kokosrasp. Zo lekker!

Ik heb nog allerlei restjes groenten liggen die vandaag echt op moeten. Meestal belanden ze in een soep maar vandaag kies ik ervoor om ze in de oven te roosteren. Ik eet wat van de geroosterde spruitjes, courgette, zoete aardappel, aubergine, rode ui en knoflook én verse rozemarijn samen met een stukje wilde zalm en bruine rijst.

Toe
Toe drink ik een kop ‘Classic’ thee van Yogi Tea en eet er een stuk pure (92%) chocolade bij.

Philippine van der Goes

Philippine heeft de lekkermakende foodblog LiefdevoorLekkers.nl. Gaat het ergens over lekker eten? Dan is Philippine erbij.

Ochtend

Ik word wakker met keelpijn en een irritante hoest. Dat belooft niet veel goeds vandaag! Als ontbijt eet ik muesli, vers fruit, wat extra walnoten met een sloot melk. Ik drink er een glaasje water bij. Bij La Place heb ik in de ochtend een afspraak om een opzet te maken voor een kookboek waar ik aan werk. Ik drink verse muntthee met honing om mijn keel beetje te smeren.

Tussendoor

Op weg naar huis eet ik een appeltje in de auto. Ik heb eigenlijk wel trek want het is al lunchtijd.

Middag

Thuis maak ik snel een boodschappenlijstje en ren naar de winkel om mijn late lunch en avondeten te halen. Ik voel me steeds minder lekker dus eet ik even extra gezond met veel vette vis: roggebrood met haring en een sneedje met avocado, gerookte makreel en wat citroensap erover. Erbij drink ik water. I love water!

Tussendoor
Terwijl ik in de middag achter mijn computer zit om een blogpost online te zetten drink ik heet water met citroen, verse gember en wat honing. Daar knap ik beetje van op.

Avond

Ik kook einde middag alvast het avondeten zodat ik het met daglicht nog kan fotograferen. Het is een tajine met kipdrumsticks, gedroogd fruit en courgette. Tijdens het koken snoep ik een handje gedroogde abrikozen en pruimen als snackje. De tajine eet ik met een frisse tomatensalade en wat couscous. Lekker maaltje!

Toe

Ik ben duf en heb hoofdpijn. Ik ga lekker op de bank hangen met thee, paar lange vingers (nog over van tiramisu die ik in het weekend maakte) en kijk een aflevering van Fargo. Tijd om te tukken met een paracetamol in mijn mik.

Zelf net zo experimenteel omgaan met eten als de bovenstaande foodies? Schaf dan dit briljante hulpje aan!

Reageer op artikel:
Een dag uit het leven van een foodie
Sluiten