Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 6 september 2014

Een duizelingwekkende 1 op de 8

Nog even en de wereld staat weer een maand stil bij Borstkanker. Oktober borstkankermaand. Phileine zag het mooie filmpje van vier vrouwen op Famme en klom in de pen.

Lieve jij,

Ineens is alles anders. Gisteren nog was er niets aan de hand. Gisteren nog was je leven onbezorgd en gevuld met onbenulligheden. Gisteren nog was je leven vol met dingen die je voor lief nam. Gisteren nog maakte je je druk om futiliteiten. Ineens is alles anders. Ineens is er een diagnose, een ziekte, een naam. Je bent niet meer dezelfde. Je bent een vrouw met borstkanker.

Woorden doen geen pijn

Wat een lelijk woord; borstkanker. Het voelt als een scheldwoord nu ik het opschrijf. Woorden doen geen pijn zei mijn moeder altijd. Dit woord doet wel pijn. Dit woord staat voor onmacht en verdriet. Dit woord is in mijn ogen altijd zwart. Dit woord maakt een einde aan jouw onbezorgde vrouw zijn. Want dat wat jou het meeste vrouw maakt is nu ziek. Vreemde cellen zijn jouw lichaam binnen gedrongen en proberen jouw vrouwelijkheid te beinvloeden, kapot te maken.

‘Wat ik wel kan doen is naar je kijken en van je leren’

In de ring

De klap komt hard en gemeen aan, ik zie het aan je. Dit gevecht is zonder jouw toestemming begonnen en je wordt de ring ingeduwd zonder dat je hebt getraind.
Maar jij bent een sterke vrouw. Een hele sterke vrouw. Zonder aarzelen herpak je jezelf en bereid je de strijd voor die op je wacht. En je strijdt niet alleen. Elk jaar komen er 1,7 miljoen vrouwen bij. 1,7 miljoen vrouwen strijden met jou mee. Zij kregen net als jij, de diagnose borstkanker.

Stoel door het raam

Ik heb diep respect voor jullie vechtlust. Voor jullie opgeheven hoofd en levenslust. Maar ook voor jullie tranen en hopeloosheid. Ook voor de momenten dat je een stoel door het raam wilt gooien, ook voor die momenten, júist voor die momenten. En ik zou willen dat ik een antwoord had. Dat ik je kon helpen. Dat ik een manier verzon om dat zwarte woord voor goed uit je leven te bannen.

‘Jij gaat het gevecht aan, niet alleen voor jezelf, maar ook voor ons’

Leren

Ik heb geen antwoord. En ik kan je ook niet helpen. Niet met het gevecht. Maar wat ik wel kan doen is naar je kijken en van je leren. Dat ik in het leven nooit zomaar dingen voor lief moet nemen. Dat ik trots mag zijn op mijn vrouwelijke rondingen. Dat ik vol geluk en onbezorgd genoegen mijn leven op mag vreten. Dat ik de dag mag plukken. Jij gaat het gevecht aan, niet alleen voor jezelf maar ook voor ons. Om onze ogen te openen. Ik heb mijn lijf weer lief.

Dankjewel.

Liefs,

Phileine

Reageer op artikel:
Een duizelingwekkende 1 op de 8
Sluiten