Marleen Staal
Marleen Staal Work & Life 8 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Een feministische zwangerschap? Het bestaat en zo doe je het

Als moeder wil je het beste voor je kind. Maar ‘het beste’ wat is dat precies? Trek een willekeurig zwangerschapsboek uit de kast en je wordt overspoeld met methodes hoe het helemaal moet. En dat begint al tijdens de zwangerschap.

Ben je nog een groentje in het moederschap, dan heb je waarschijnlijk het idee dat iedereen het antwoord lijkt te weten hoe je de zwangerschap een beetje door komt.

Ook moeder en verslaggever Angela Garbes vroeg zich af wat elke moeder op een bepaald punt denkt: hoe maak je gezonde keuzes voor jezelf als moeder to be en je ongeboren kind? Ze dook in de wondere wereld van de zwangerschapsboeken en kwam tot de conclusie dat ze een hoop informatie miste. Dus schreef ze zelf een boek, namelijk Like a Mother: A Feminist Journey Through the Science and Culture of Pregnancy.

Oké, een boek over feminisme en zwanger zijn. Hoe gaan die twee precies hand in hand? Het is eigenlijk heel simpel. Tijdens je zwangerschap zou je je net zo empowered moeten voelen als ieder andere vrouw of man. En jezelf sterk maken, doe je door de volgende punten uit het boek in gedachten te houden. Een greep uit een paar belangrijke lessen in haar boek.

Stop het zeggen: ‘ik ben een slechte moeder’

We doen het allemaal weleens als moeder, maar het is ook een gevaar als je zwanger bent: jezelf een slechte moeder noemen. Ook al is het maar voor de grap, je haalt jezelf er onnodig mee naar beneden volgens Angela. Wanneer we niet aan onze eigen verwachtingen of die van een ander voldoen en we voelen dat, dan zijn we al snel geneigd om onszelf in een kwaad daglicht te zetten. En dat is nergens voor nodig, sterker nog het zorgt er alleen maar voor dat je onrealistische verwachtingen in stand houdt.

Onderwijs jezelf

Borstvoeding geven is goed, maar waarom? Misschien dat je geneigd bent klakkeloos meningen, stromingen of opvoedtechnieken te volgen, omdat nou ja, iedereen zegt dat het goed is. Maar dat zou niet de reden moeten zijn waarom je voor iets kiest, aldus Angela. Onderwijs jezelf, duik in de boeken en probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen over een onderwerp. Als je dat doet, weet je beter waarom een keuze bij je past ja of nee. Als dit niet empowered is?

Blijf aankloppen bij je dokter

Jij kent je lichaam als geen ander en wanneer je zwanger bent, dan voel je dit al helemaal. Je ontwikkelt een zesde zintuig voor alle kleine beetjes informatie die je elke dag ontvangt van je lichaam en de baby in je buik. Voel je dat er iets niet klopt? Neem het heft in eigen hand en blijf doorvragen bij dokters en verloskundigen.

Doe niet mee aan moedermaffia praktijken

Je hoeft echt geen aflevering  van de Luizenmoeder te kijken om het te weten, want elke moeder krijgt er vanzelf mee te maken. We hebben het over de moedermaffia. Moeders zijn er een pro in om elkaar naar beneden te halen. Angela zegt daar het volgende over: “Omdat vrouwen lang niet altijd alle support krijgen die ze verdienen, gebeurt het vaak genoeg dat we onszelf moeten verdedigen in de keuzes die we maken. Hoe we willen bevallen, hoe we onze kinderen voeden, we wat wel en niet drinken tijdens de zwangerschap. Dat zijn belangrijke keuzes, maar we moeten kijken naar het grotere plaatje. Ons hard maken voor grotere problemen zoals de door mannen domineerde cultuur waarin we nog altijd leven.” Wat Angela eigenlijk wil zeggen is dat we juist als vrouwen, zeker ook als zwangere vrouwen, één front moeten vormen tegen al het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan. In plaats van onze pijlen te vuren op elkaar.

Luister naar je eigen moeder

Vrouwen zijn machtige wezens. Wij zetten kinderen op  de wereld, voeden kinderen op en delen deze kennis door eeuwen met andere vrouwen. Waarom leren we dan niet meer van elkaar? Kijk naar je eigen moeder of vrouwen in je omgeving en zuig alle kennis in je op. Levenservaring van anderen zijn de beste levenslessen. Zij snappen hoe het is om zwanger te zijn en een kind op de wereld te brengen. En alle problemen en mooie momenten die daarbij komen kijken.

Omarm dat je lichaam verandert

“Ik vraag me af waarom we van nieuwe moeders verwachten dat ze er hetzelfde uitblijven zien na het krijgen van kinderen? Waarom pushen we ons lichaam zo? Mijn lichaam kan niet terug naar hoe het ooit was, het heeft een kind gemaakt, maakte een tijdsreis”, vertelt Angela. En ze heeft gelijk. Een kind op de wereld zetten is de grootste verandering in je leven, dat geldt ook voor je lichaam. Daarom moeten we ons lijf niet straffen, maar juist omarmen. Angela geeft het voorbeeld van een rups dat een vlinder wordt. Je lichaam is continue bezig te transformeren. Geen enkel lichaam is hetzelfde, dus alle lichamen mogen er zijn.

Kom voor andere vrouwen op

Feminisme betekent ook voor andere vrouwen opkomen, niet alleen voor jezelf. Dus als een andere moeder ander keuzes maakt dan jij, laat haar niet alleen in haar waarde, maar kom ook voor haar op als anderen het haar moeilijk maken. Er is geen goed of fout als het aankomt op de keuze van voeding, bevalling of andere zwanger gerelateerde zaken. Respecteer elkaar en laat dat aan de wereld zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothermag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een feministische zwangerschap? Het bestaat en zo doe je het
Sluiten