In 5 stappen terug naar een goed gesprek met een vreemde

Als we ergens zijn waar we weinig tot geen mensen kennen, dan pakken we vaak onze telefoon erbij. Neem een café, de trein of op een feestje. Lekker veilig. En ook nog eens erg vermakelijk. Maar zou het niet veel leuker zijn om – in plaats van te kijken naar een virtuele wereld – contact te maken met mensen in real life? Ook al ken je ze niet?

Verbinding maken

Oké, het kan een beetje spannend zijn om een gesprek te starten met een vreemde (en soms heb je er ook gewoon geen zin in), maar je zou het toch (weer) wat vaker kunnen proberen. Het heeft zoveel voordelen. En: je kent je gesprekspartner nog niet echt, dus wat heb je te verliezen? Is het gesprek geen succes? Ach, de kans is klein dat je die persoon wekelijks tegenkomt.

Wat natuurlijk ook kan, is dat je een verrassend aangenaam gesprek hebt met een vreemde. Komt je gesprekspartner uit een ander land of een andere cultuur, dan kun je veel van elkaar leren. En je weet nooit waar het gesprek toe leidt.

Zo had Famme’s hoofdredacteur Muriel ooit een heel bijzonder gesprek met een oudere man in Chili tijdens een reis in haar eentje. Hij bleek professor te zijn. Terwijl Muriel haar boek pakte op een terrasje kwam de man bij haar zitten en ontstond er een gesprek over het leven dat zij nooit meer zal vergeten. Sindsdien vindt zij het makkelijker om uit haar comfortzone te stappen en gesprekken met vreemden te voeren. Omdat er zo veel moois uit kan ontstaan.

Volg deze stappen tijdens een gesprek

Weet je niet goed hoe je een goed gesprek voert met een vreemde, en ervoor zorgt dat de ander zich naar je openstelt? Susan Krauss Whitbourne – hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Massachusetts en schrijfster van het boek ‘The Search for Fulfillment’ – heeft 5 stappen bedacht die je kunnen helpen.

Stap 1

Let goed op de informatie die de ander deelt aan het begin van een interactie. Waarom? Iets simpels als de naam van een persoon kan al een interessant aanknopingspunt zijn. Misschien is het wel een hele gekke naam, of misschien kan je eruit opmaken waar de persoon waarmee je praat vandaan komt. Hoe dan ook, het kan de basis vormen voor de rest van het gesprek.

Stap 2

Zoek naar een overeenkomst of punt van verbinding tussen jou en je gesprekspartner. ‘Heet je Hanna? Grappig, mijn buurmeisje van vroeger heet ook zo’. Of ‘Oh ik hoor dat je uit Limburg komt. Daar ben ik laatst nog een weekendje heen geweest.’ Als je beiden met hetzelfde probleem opgezadeld zit (bijvoorbeeld in het geval van een vertraagde trein), maak daar dan een opmerking over. Of vraag waar je medepassagier naartoe gaat.

Stap 3

Probeer geen assumpties te maken. Het is altijd makkelijk om op je eerste oordeel af te gaan, maar dat betekent niet dat het ook echt zo is. Zit er tijdens een redelijk formeel diner iemand naast je in spijkerbroek en sweatshirt? Dan lijkt het misschien alsof deze persoon hier per ongeluk is beland. Maar misschien is het gewoon iemand die de dresscode niet goed begrepen heeft. Of misschien is het wel iemand met zo’n hoge status dat het hem of haar niet uitmaakt. Om een open sfeer te creëren is het van belang dat je geen assumpties maakt.

Stap 4

Stel vragen zonder opdringerig te zijn. Met behulp van de gegevens die je hebt start je met het stellen van algemene vragen. En hopelijk, als het een beetje meezit, leidt dit tot meer specifieke informatie. Geef de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Als het een informele situatie is (en dus geen sollicitatiegesprek of iets dergelijks), houd het aantal vragen dan bij een beperkt aantal. Het is een beetje vreemd als je van een medepassagier in de bus opeens 25 vragen achter elkaar afgevuurd krijgt, niet?

Stap 5

Probeer aan te voelen wanneer je jezelf terug moet trekken uit het gesprek. Als je bijvoorbeeld merkt dat de ander het gesprek wil beëindigen, push dan niet om door te gaan. Ook als je merkt dat je vragen (of antwoorden) je gesprekspartner overstuur maken is het de beste optie om het gesprek even te laten voor wat het is. Misschien kunnen jullie een volgende keer het gesprek voortzetten? Maar dan met een goed glas wijn erbij natuurlijk.

Wist je trouwens dat mensen die tegen hun huisdier praten, intelligenter zijn?

Psychology Today

Reageer op artikel:
In 5 stappen terug naar een goed gesprek met een vreemde
Sluiten