Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid september 29, 2017

Goed nieuws! Dit is waarom één keer sporten al hartstikke goed is

Vertelden we eerder al dat je dus écht allergisch kunt zijn voor sporten, komen we deze keer met goed nieuws. Eén keer sporten in de week is al goed voor je hersenen, zo zegt de wetenschap.

Of je er nu van houdt of stiekem een grondige hekel aan hebt; we weten allemaal dat sporten goed voor ons is. Uit een onderzoek van de Universiteit van New York blijkt dat een keer acuut sporten, bijvoorbeeld door spontaan een sprintje te trekken, al zorgt voor goede effecten in de hersenen. Zo heeft het invloed op je cognitieve vaardigheden en gedrag.

De voordelen van een keer sporten

De wetenschappers deden verschillende onderzoeken naar de effecten van lichaamsbeweging bij dieren en mensen en dan met name naar wat er gebeurt in de hersenen. Wat blijkt? Sporten zorgt ervoor dat je beter kan plannen, concentreren en multitasken. Daarnaast krijg je er ook een beter humeur van en vermindert het stress. Nu is dit natuurlijk geen rocket science. Maar dat die voordelen er dus al zijn na één zweetsessie, is wel nieuw.

LEES OOK: 10 tips om te beginnen met sporten als je nog nooit hebt gesport

Verder onderzoek

Al maakt deze conclusie ons al dolblij, de onderzoekers zijn nog niet klaar. Zij duiken de komende tijd in de effecten op de lange termijn. En wat er dan allemaal met je hersenen en gedrag gebeurt na een work-out.

Een keer sporten

Goed, nu we dit weten is het natuurlijk aan jou hoe vaak je die ene keer toepast. Hoe vaak ga jij ploeteren in de sportschool? Wordt dat een keer per week, een keer per maand of houd je het op een blauwe maandag in het jaar? Hoewel we een klein vermoeden hebben dat de onderzoekers het iets anders bedoelen dan die ene keer per jaar…

Vind je in je eentje sporten saai? Deze work-outs doe je thuis met je partner

Central for Neural Science New York

Reageer op artikel:
Goed nieuws! Dit is waarom één keer sporten al hartstikke goed is
Sluiten