Els van Asseldonk
Els van Asseldonk 1. Categories februari 4, 2015

Eén kind met drie ouders: het Britse Lagerhuis is voor

Ja, je hoort het goed: een kind met niet twee maar drie ouders. Het Britse Lagerhuis is voor en binnenkort gaat het Hogerhuis over de kwestie stemmen. Een nieuwe behandeling maakt het mogelijk om kinderen het DNA van twee moeders en een vader te geven.

De behandeling is bedoeld voor moeders die door een fout in hun DNA een zeldzame energiestofwisselingsziekte aan hun kind geven.

Behandeling

Bij de nieuwe behandeling wordt het kleine beetje ‘foute DNA’ van de moeder vervangen door gezond DNA van een andere vrouw. Een kind krijgt dan ongeveer 0,2 procent van een ‘donormoeder’. Het kind zou er niet zijn zonder DNA van de tweede ‘moeder’ en dus zou je kunnen zeggen dat het kind drie ouders heeft.

De behandeling is belangrijk omdat de energiestofwisselingsziekte bij het kind kan leiden tot spierverlamming, hersenbeschadiging en hartproblemen. Er zijn zelfs tekenen dat dit foute DNA de oorzaak is van veelvoorkomende problemen als blindheid, doofheid, epilepsie en diabetes.

Designerbaby’s

Tegenstanders van de wet zijn bang dat de nieuwe behandeling leidt tot ‘designerbaby’s’. Geperfectioneerde baby’s waarbij alle kenmerken door de ouders bepaald kunnen worden. Hierbij moet je niet alleen denken aan je onhandige knobbelvoeten, maar ook aan het kiezen van een haar- en oogkleur.

Het genetisch manipuleren van DNA is op dit moment nog verboden in het Verenigd Koninkrijk. In het Lagerhuis heeft inmiddels een grote meerderheid vóór de nieuwe wet gestemd. Als het Hogerhuis ook voor stemt, dan kunnen in 2016 de eerste kinderen geboren worden met drie ouders.

Wat vind jij? Is de nieuwe behandeling een doorbraak in de geneeskunde of zijn we inderdaad op weg naar het maken van ‘designerbaby’s’? Laat het weten op onze Facebook.

Reageer op artikel:
Eén kind met drie ouders: het Britse Lagerhuis is voor
Sluiten