Redactie
Redactie Kids 13 okt 2017

12 x waarom moeders van één kind (óók) heel gelukkig zijn

Afgelopen weekend ging op Famme het bericht dat gezinnen met vier kinderen het gelukkigst zijn viraal. Dat wordt door veel mensen ten zeerste bestreden, niet in het minst omdat het natuurlijk complete onzin is om dit soort generalistische uitspraken te doen. Wetenschap, m’n bips.

Als meer kinderen gelijk staat aan meer geluk, dan heb ik het als bewuste moeder van ‘maar’ één kind slecht getroffen, zou je kunnen redeneren. Mispoes. Ik kan hier een behoorlijk lang lijstje oplepelen met argumenten waarom ouders van één kind minstens zo gelukkig zijn. Geen wetenschap, wel waarheid (ook al is het dan de mijne).

Kanttekening: uiteraard gaat dit lijstje hoogstwaarschijnlijk niet – of niet helemaal – op voor moeders en vaders voor wie het hebben van ‘maar’ één kind geen bewuste keuze is. Want dan overschaduwt waarschijnlijk het verdriet over het niet hebben van een tweede of zelfs een derde kind, het geluk.

1. We hoeven nooit scheidsrechter te spelen

Hier geen ruzies over wie er nu op de iPad mag, wie er een groter stuk taart kreeg of welk kind gisteren al voorin mocht zitten. Hallelujah!

2. Minder financiële druk

Er zijn gezinnen waarbij dit geen issue is, maar ook genoeg gezinnen waar dat wel het geval is. Feit is dat één kind goedkoper is dan meerdere, en de kans groot is dat je je kind minder hoeft te ontzeggen dan wanneer je met je budget twee of meer kinderen moet kleden/entertainen/voeden/opleiden.

3. Eén kind past altijd in bed bij papa en mama

Met meer wordt dat toch altijd een oncomfortabel geheel, maar een beetje tweepersoonsbed leent zich uitermate goed voor een individueel logeetje.

4. We mogen een lievelingskind hebben zonder ons schuldig te voelen

Flauw, maar waar.

Wist je dat onderzoek beweert dat elke ouder stiekem een lievelingskind heeft?

5. Op een gegeven moment kunnen we de vraag ‘of er nog een tweede komt?’ lief glimlachend naast ons neerleggen

Bij mij en de vriend gaat het om een bewuste keuze, maar ik heb echt nooit begrepen waarom mensen deze vraag zo gemakkelijk voor je voeten smijten. Voor ouders voor wie het allesbehalve een bewuste keuze is om maar één kind te krijgen, is dat ‘lief glimlachen’ beduidend lastiger.

6. Omdat we ervan overtuigd zijn dat kinderen zonder broertjes of zusjes net zo goed op kunnen groeien tot hele sociale, empathische kinderen

Geen twijfel over mogelijk.

7. We hoeven maar met één kind voor- of achterop te fietsen

Het ligt aan mij hoor, maar het idee dat je zowel voor- als achterop een kind hebt zitten bezorgt me kippenvel.

8. We hoeven maar één verjaardagspartijtje per jaar te organiseren

Als je ziet hoeveel stress dat sommige kinderen (én hun ouders) oplevert, dank je de lieve heer op je blote knietjes.

9. We mogen de hele dag met ons kind spelen

Euh, ja, daar zit zeker een cynisch ondertoontje in. Want hoe leuk het ook is om de godganse dag voor te lezen/puzzelen/vingerverven/alles tegelijk, soms zou het best fijn zijn als er een entertainend broertje of zusje rondloopt om even de honneurs waar te nemen.

10. Je sociale leven krijgt een enorme boost door de hoeveelheid playdates

Om dus te voorkomen dat je de hele dag aan het lezen/puzzelen/vingerverven/alles tegelijk aan het doen bent, is playdates het magische woord: legio speeldates met vriendjes en vriendinnetjes. Tip: probeer je kind subtiel in de richting van speelmaatjes te sturen waarvan je vermoedt dat de moeder ook een leuk type is.

11. Vervelende dingen hoef je maar één keer mee te maken

Gebroken nachten, doorkomende tanden, ontspening, zindelijkheidstraining… typisch van die dingen die bij kinderen en hun opvoeding horen waarvan we achteraf allemaal blij zijn als ze achter de rug zijn. Hoera, als je maar een kind hebt, betekent dat dat je er daarna ook écht klaar mee bent.

12. Helaas geldt dat ook voor de leuke dingen – en dus geniet je nóg bewuster

Als moeder van één realiseer ik me daardoor des te beter dat ik van alle momenten dubbel zo intens moet genieten, omdat er geen tweede keer komt. Nou moet je dat natuurlijk sowieso (genieten), maar het zorgt er bij moeders van één kind vaak voor dat ze nóg bewuster genieten van hun kind.

Famme’s Anne heeft ook maar één kind, en weet 99,9 procent zeker dat dat zo blijft. Of toch niet…?

Reageer op artikel:
12 x waarom moeders van één kind (óók) heel gelukkig zijn
Sluiten