Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 7 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Een knutseltraktatiemoeder zal ik nooit worden

Een week voor mijn dochters vierde verjaardag kreeg ik de vraag: ‘En, wat ga je knutselen?’ Eh… knutselen? ‘Ja, voor de traktatie?’ O nee. Er werd een knutselkunstwerk van me verwacht.

Ik was aan het praten met Een Knutseltraktatiemoeder. Er zijn namelijk moeders – ik bewonder ze, echt – die prachtige knutsels maken van traktaties. Zij hebben DE GAVE. Ze laten het zo makkelijk lijken. Van een mandarijn maken zij de Taj Mahal en van een zakje wortelchips (het moet wel gezond) een Barbie-Assepoester. Of zoiets. In elk geval iets heul creatiefs. Dat kan ik niet. En let’s face it, dat zal ik nooit gaan doen. Het zit niet in mijn systeem. Alleen erover nadenken geeft me al uitslag. Niet alleen zijn de knutsels soms tijdrovend (man, ik heb al amper tijd om te slapen), ze zijn ook niet zelden kostbaar. Soms worden er (online) allerlei dingen ingeslagen om een traktatie te realiseren die zijn gelijke niet kent. Een traktatie die door andere moeders met bewondering (wauw, wat knap!) en misschien afschuw (dat kan ik toch helemaal niet evenaren!) bekeken wordt. En… vervolgens uiteindelijk net zo hard als andere traktatiedingen in de prullenbak belandt. Laten we eerlijk zijn; bewaar jij al die traktatieknutsels?

Concurrentieknutselen

Hoe zou het komen dat de traktaties tegenwoordig soms zo outrageous zijn? Vroeger maakte je je als kind populair met lekkere (maar vaak ongezonde) traktaties. Nu dat niet bepaald meer bon ton is, moet je als moeder creatiever zijn dan er gewoon maar een familyverpakking Croky tegenaan te gooien. Ik hoor soms in mijn omgeving van knutseltraktaties die niet onderdoen voor beeldende kunst in het Stedelijk. Misschien jutten we elkaar ook gewoon op, willen we door ‘concurrentieknutselen’ niet buiten de boot te vallen. Of zijn we gewoon massaal creatiever geworden? Dat zou mooi zijn, maar dan heeft deze ontwikkeling ondergetekende overgeslagen. Goed, De Knutselmoeder had me dus gevraagd wat ik ging doen. ‘Iets doen’ klinkt op zich al HEEL GROOT. Ik brak mijn hoofd erover. En kon maar tot een conclusie komen. Dit gaat hem voor mij niet worden. Ik ga me er met een Jantje van Leiden vanaf maken. En dus bedacht ik voor mezelf vier excuses. Oftewel vier keer een hart onder de riem dus voor mede-niet-knutselmoeders.

Waarom níet knutsel ook oké is

Heus, het is niet erg als jij ook geen Echte Knutselmoeder bent. Jij hebt weer je eigen talenten.

1. Een kinderhand is gauw gevuld

Hoewel Kikker-appels met lelieblad geweldig creatief zijn, maakte ik me afgelopen jaar populair met iets supersimpels. Ik had doosjes krentjes (want gezond) gekocht, deze deed ik in zakjes, met daarbij zo’n armbandje dat lichtgeeft (€ 1 voor 10 stuks). Dertig dolgelukkige kinderen (HIJ GEEFT LICHT! Het is een TOVERARMBAND!).

2. Doe je het voor jezelf of je kind? Nee? Dan laten.

Vind je kind het helemaal te gek als je knutselt? Best een goed argument om te knutselen. Vind je het zelf leuk? Ook een goed argument. Doe je het omdat je het gevoel hebt dat het moet? Niet goed. Doe je het voor anderen? In hemelsnaam, waarom zou je?

3. Misschien zet je wel een trend

Zit je kind in een klas met knutselmoeders? Misschien zijn er onder die moeders ook wel een paar die wanhopig, midden in de nacht, glazuren gezichtjes maken op zelfgebakken cupcakes. Moeders die jouw ‘normale traktatie’ zien als een daad van verzet. Moeders die ook weer gewoon gaan denken in ‘simpel is ook leuk’. Zou mooi zijn, toch?

4. Het is maar een traktatie, hè…

Als je je nou nog steeds lullig voelt, bedenk dan hoeveel tijd het jou kost om knutseltraktaties te maken als het niet in je aard zit. Waarschijnlijk zes keer zoveel tijd als Knutselmoeders. Het is maar een traktatie, hè. Die tijd zou je OOK met je kind kunnen doorbrengen. You choose.

Hilarisch, zoek de verschillen: Ouders aan ‘t begin en einde van het schooljaar >

Ben jij een knutselmoeder of juist helemaal niet? Vertel het op onze Facebook! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een knutseltraktatiemoeder zal ik nooit worden
Sluiten