Inga Stoit
Inga Stoit Persoonlijk 26 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Een moeder vertelt: ‘Het moederschap wordt niet simpeler, jij wordt sterker’

Het moederschap kan best zwaar vallen. Je zet jezelf niet langer op de eerste plek maar denkt altijd in het belang van je kind. De verantwoordelijkheid die je draagt is immens en soms kan dit iets te veel worden.

Deze moeder kan zich hier in vinden. Zij dacht dat het moederschap met de tijd minder zwaar zou worden, maar daar heeft ze zich in vergist. ‘Het wordt niet minder zwaar, je wordt zelf stukken sterker.’

Het moederschap

‘Ik ben nu sinds anderhalf jaar moeder van een fantastisch meisje. De eerste paar maanden van haar leven had ik het – net zoals iedere andere moeder – behoorlijk zwaar. Je leven staat volledig op zijn kop en de slapeloze nachten laten je nou niet bepaald op en top voelen. Ik dacht dat het met de tijd minder zwaar zou worden, maar ik ben erover uit: minder zwaar wordt het niet.’

‘Mijn meisje slaapt weliswaar beter en mijn nachten zijn niet meer te vergelijken met de nachten in het begin, maar de zorgen die je al had zullen nooit afnemen. Ik kan mij niet voorstellen dat ik mij straks minder zorgen maak – of ze nou 12 of 22 jaar is. De liefde die ik voor mijn dochter voel en de zorg die ik over haar draag zal ik altijd blijven houden.’

Vogelvrij

‘Ik zal nooit meer de vogelvrije vrouw zijn die ik ooit was. Voor het moederschap waren er weinig dingen waar ik mij zorgen over maakte. Ik ging van baan naar baan en maakte mij geen zorgen over wisselende relaties. De woorden ‘vrijheid blijheid’ sloegen op mij. En dat is iets waar ik mezelf nu totaal niet meer in kan vinden. Voorheen zag ik dit als iets zwaks. Ik begreep niet waarom ik niet weer die vrije vrouw kon worden. Ik was dan ook behoorlijk streng naar mezelf als mijn gedachten weer eens op hol sloegen. Waarom was ik niet meer zo stoer, krachtig en zorgeloos als voorheen? Waarom kon ik dit niet terugpakken?’

‘Ik maakte deze verwijten elke dag naar mezelf totdat ik mij realiseerde dat wat ik doe goed is. Het is ingewikkeld om moeder te zijn. Het is zwaar en na het krijgen van een kind verander je nu eenmaal. Ik voelde me zwak als ik te emotioneel was maar nu zie ik dat juist als iets moois. Ik was en bén een sterke vrouw. Het moederschap is niet eenvoudig, je zult sterk moeten zijn voor twee en dat is me behoorlijk gelukt. Ik hoop dat alle moeders hun eigen kracht kunnen inzien.’

Meer lezen over het moederschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een moeder vertelt: ‘Het moederschap wordt niet simpeler, jij wordt sterker’
Sluiten