Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 jun 2017

Een moeilijke eter in huis? Nederlandse onderzoekers: ‘Het komt écht goed’

Is het bij jullie aan tafel altijd geschreeuw en gesputter als je voor de zoveelste keer aan je kind vraagt of hij alsjeblieft zijn groente op wil eten? Na de vijfde wanhopige poging besluit je het op te geven en dan maar een boterham te smeren of gewoon een bak yoghurt te geven. Veel ouders hebben er last van, blijkt uit nieuw onderzoek van Sebastian Cardona Cano, die vorige week promoveerde aan de Erasmus Universiteit.

Een fase

Sebastian, psychiater bij Lucertis kinder- en jeugdpsychiatrie, zegt in een interview met de Volkskrant dat de fase waarin je kind een tijd lang de moeilijke eter uithangt er echter bij hoort, hoe lastig dit soms ook voor jou als ouder is. Die lastige eters zijn er in overvloed, blijkt uit zijn onderzoek. De helft van de ruim 7 duizend onderzochte kinderen bleek tot een leeftijd van zes jaar een tijd lang moeite te hebben met eten. Maar vier procent heeft daar zijn of haar gehele jeugd last van gehad.

Straffen of ‘omkoping’ werkt averechts

De reden dat hij onderzoek naar slecht etende kinderen en de gevolgen daarvan heeft gedaan is niet medisch, maar puur sociaal. ‘Een kwart van de ouders heeft last van moeilijk etende kinderen en gaat hiermee naar de dokter, maar krijgen daar niet de antwoorden waarnaar ze op zoek zijn. Dan gaan ouders zelf op zoek naar methoden die zouden kunnen helpen bij het eten, zoals straffen en omkoping, maar negen van de tien keer werkt dit averechts’, verklaart Sebastian in het interview.

Versterkend effect

De reden waarom omkoping (eerst je groente, dan een toetje) of straffen (net zo lang blijven zitten tot het bord leeg is) niet werken maar juist een averechts effect hebben, komt doordat kinderen op die manier een aversie tegen eten ontwikkelen. De strijd aan tafel zorgt volgens Sebastian voor een verstoorde verhouding tussen ouder en kind, waardoor de kans op een nóg moeilijkere eter groot is. Een versterkend effect, dus.

Textuur

Vooral groenten zijn een probleem. Volgens Sebastian staat dit met stip op nummer één als het gaat om lastige eters. Op nummer twee en drie staan respectievelijk volkoren brood en vlees. Kinderen hebben niet alleen moeite met de smaak ervan, maar vooral met de textuur. Veel voedsel met een uitgesproken knapperige, glibberige of harde textuur vallen niet bij iedereen in de smaak.


LEES OOK: Op deze manieren willen je kinderen dus voortaan wel groenten eten

Vitaminetekort

De eerste gedachte die je hebt als een kind niks eet, is dat hij te weinig voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Toch is dit volgens Sebastian maar bij een klein percentage van de moeilijke eters het geval. ‘Het is belangrijk dat de ouders niet gespannen raken. Een tijdje lastig eten betekent niet dat je kind meteen een tekort aan bouwstoffen en vitamines ontwikkelt’, drukt Sebastian bezorgde ouders op het hart.

Voor ouders komt het neer op een flinke dosis uithoudingsvermogen

Omkopen en straffen werkt dus niet, maar wat dan wel? Volgens Sebastian komt het neer op een flinke dosis uithoudingsvermogen. Voordat een kind iets écht niet lekker vindt, moet je het minstens vijftien keer hebben aangeboden, zegt hij in het interview. ‘Doe dit door je kind kleine hapjes te geven, desnoods op een speelse manier tussendoor.’ Die aanpak schijnt volgens Britse psychologen een stuk effectiever te zijn dan strafmethodes.

Oudste kinderen zijn moeilijkere eters

Een leuk feitje dat naar voren kwam in het onderzoek, is dat de moeilijkste eters ook vaker eerstgeborenen zijn. Volgens Sebastian komt dit doordat deze kinderen geen stimulans hebben gekregen van etende broertjes of zusjes. Daarnaast zijn volgens hem de ouders bij de tweede of derde meer ontspannen, omdat zij uit ervaring weten dat het maar een fase is.

Sebastian wil alle ouders op het hart drukken dat het ook vaak écht bij een fase blijft. ‘De beruchtste vindt plaats als een kind tussen de één en twee jaar oud is. Zodra kinderen mobieler worden gaan ze minder eten.’ Volgens hem een evolutiekwestie: ‘Als kinderen een groter terrein gaan verkennen, worden ze kieskeuriger. Zo voorkom je dat je vergiftigd wordt.’

Het hele interview met Sebastian Cardona Cano kun je (betaald) lezen op Blendle.

Wow! Volgens dit onderzoek moeten we niet 5 maar 10 stuks groente en fruit per dag eten

de Volkskrant via Blendle

Reageer op artikel:
Een moeilijke eter in huis? Nederlandse onderzoekers: ‘Het komt écht goed’
Sluiten