Een ode aan de single mum

All the single mama’s, all the single mama’s, now put your hands up!’ Beyonce had het zo gezongen kunnen hebben. Een ode aan de single mums, want dat verdienen ze, echt allemaal.

In het leven dat ik leid, is de tijdelijke afwezigheid van manlief niet iets ongebruikelijks. Soms een paar weken, soms een paar maanden. Gisteren ging hij weg, over twee maanden zijn we weer bij elkaar. En natuurlijk raakte gisteren de wc verstopt, zat er voor het eerst deze winter een enorme spin op mijn dochters kamer, moest de olie in de auto worden bijgevuld en had ik al gezegd dat vorige week het plafond in onze keuken naar beneden kwam donderen na een lekkage van de waterleiding?

LEES OOK: Hoe langer je single bent, hoe beter je in een nieuwe relatie zult zijn

2500 petten

En dus draag ik (tijdelijk) de pet van wc-ontstopper, olie-ververser, pleisteraar en zelfs spinnen-verwijderaar en dat laatste is in mijn geval een overwinning die gelijk gesteld kan worden aan de slag om Waterloo, met de spin in de rol van Napoleon, voor eeuwig verbannen naar de stofzuigerzak. Het is nu maar hopen dat de pet van stofzuigerzakverschoner nog twee maanden in de kast kan blijven liggen.

De pet van grasmaaier, van vuilnisbuitenzetter. Begrijp me niet verkeerd; ik draag elke pet met liefde, maar liever natuurlijk niet. Ik heb er al zo veel. De 2500 ‘ik ben moeder van drie heel jonge kinderen’ petten liggen intussen heus niet ongebruikt in de kast. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ontzettend belangrijke voorbeeldvaderpet, de voetbalvaderpet, de knuffelvaderpet, de stoeivaderpet en de ‘gooi me zo hoog als je kan in de lucht en vang me met je sterke armen weer veilig op’-vaderpet. Ze worden allemaal gemist. Met dikke kindertranen gemist en het is aan mij om ze op te zetten.

De ware ‘Queen Bé(e)

Nu is dat in mijn geval maar tijdelijk. Tijdelijk écht niet even een minuutje weg kunnen lopen voor verantwoordelijkheden, tijdelijk elke nacht aan de beurt zijn de spoken onder het bed weg te jagen en tijdelijk écht niet even alleen naar de wc. Voor mij is het allemaal maar voor even, die rol, die in ons gezin door een vader en een moeder wordt opgevangen. Maar stel je eens voor dat deze rol om welke reden dan ook niet tijdelijk is. Een feit voor duizenden moeders in ons land. Miljoenen ter wereld. Vrouwen die dagelijks alle petten van het leven dragen en niet onder de last bezwijken. Die moeder en vader tegelijk zijn, of moeder en moeder, of vader en vader. Ook de single dad mag niet worden vergeten. Een moeder (of vader), die haar (of zijn) kinderen alleen opvoedt, liefheeft, aandacht geeft, verzorgt, verpleegt en nog zo veel meer, is wat mij betreft de ware ‘Queen Bé(e)’.

Ze heeft ook de enige stem in beslissingen die juist schreeuwen om overleg

Want naast dat ze de dagelijks beslommeringen op zich neemt, zonder de vaak zo broodnodige mentale en emotionele support, heeft ze ook de enige stem in beslissingen, die juist schreeuwen om overleg. Die Cito-toets die onverwacht tegenviel, een psychologische test die zorgen baart, het belletje van school over een spijbelaar, een ziekte die wordt ontdekt, de stress, de onmacht, de zorgen. En de rust die je dan vaak bij je wederhelft vindt. Dat glas wijn, dat gesprek, het lijstje met voors en tegens, het overleg en de tevredenheid over jullie gezamenlijke beslissing. Tijd om Netflix te starten en in elkaars armen even zorgeloos het nieuwe seizoen van Homeland te bingewatchen. Voordat de nieuwe dag aanbreekt, met haar nieuwe uitdagingen, haar nieuwe zorgen en haar nieuwe beslissingen. Allemaal alleen.

Welke pet ik de komende tijd ook draag, ik doe ze bij deze stuk voor stuk af voor alle single mama’s. Voor wie het single zijn om welke reden dan ook niet tijdelijk is. Die elke dag een pet moeten opzetten, die eigenlijk niet eens past, of zelfs niet eens staat. Ze doen het, omdat ze geen keuze hebben. Voor hun kinderen en voor zichzelf. En ze doen het helemaal alleen. Dat vind ik echt petje af.

Ondanks de mindere kanten van het alleen opvoeden van kinderen, zitten er ook goede kanten aan. Deze 7 alleenstaande moeders doen een boekje open over de voordelen van single moederschap.

Reageer op artikel:
Een ode aan de single mum
Sluiten