Stephan: ‘Mijn moeder was not amused, toen ze hoorde dat ik misschien alleenstaande vader zou worden’

Als Stephan Evenblij totaal onverwachts een berichtje krijgt dat hij mogelijk vader is, staat zijn wereld op zijn kop. En ondanks dat zijn leven totaal niet ingericht is op een kind aanvaardt hij zijn rol meteen met verve. Saar is er en het grootste geluk in zijn leven. Hoe dit real life sprookje verdergaat lees je hier.

De oma van Saar

Toen mijn moeder Saartje voor het eerst in haar armen kreeg, zag ik voor me hoe ze mij voor het eerst dicht tegen zich aanhield. De liefdevolle ontmoeting tussen die twee was overweldigend. Zo heb ik een band tussen mijn moeder en Saartje zien ontstaan, die net zo liefdevol en intens is als die tussen ouder en kind. Oma herkende haar eigen DNA in de ogen van Saartje en realiseerde zich dat ze nu ook via dit nieuwe leven voort zal blijven bestaan. Wat was dat een machtig moment om mee te maken.

In eerste instantie was mijn moeder boos en bang

Mijn moeder was not amused, toen ze hoorde dat ik misschien een alleenstaande vader zou worden, zonder vanaf dag één samen een baby op te voeden. Een ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Je wil niet dat je eigen kind van de een op de andere dag alleen een kind moet gaan opvoeden, zonder samen te zijn. In mijn geval was al zeker, vanaf dag één, dat Saar niet onder ‘normale gezinsomstandigheden’ zou gaan opgroeien.

Saar als kleinkind

Dus mijn moeder was in eerste instantie bang en boos. Ik vond dat moeilijk om te horen, want ik zocht juist naar steun in deze toestand. Maar ik realiseer me nu pas dat, toen ik het mijn moeder vertelde, ik slechts haar kind was. Er was nog geen beeld bij, van mij als vader, of van Saar als kleinkind.

Dikke vriendinnen

Oma’s (en opa’s) zijn eigenlijk onmisbaar voor ieder opgroeiend kind. Het is mooi om te zien, hoe vanzelfsprekend oma een boterham met hagelslag klaarmaakt voor Saartje, haar voorleest of in badje doet. Inmiddels zijn ze nu net twee dikke vriendinnen, die dol zijn op elkaar. Wat hebben Saartje en oma een lol samen. Ze zijn uit hetzelfde hout gesneden. Het zijn soulmates, waarbij leeftijd geen rol meer speelt.

Luister heel goed naar je oma, Saar

Ze zijn complementair aan elkaar. Saartje kijkt heel erg op tegen oma en luistert goed. Als Saar en ik ergens weggaan, zeggen we altijd: ‘Tot sinas.’ Dat doen we al jaren. En dan roept ze vol overgave ‘tot sinas!’ in een volle winkel. Maar niet bij oma! ‘Mag niet ‘tot sinas’ zeggen! Mag niet van oma, papa!’, zegt Saartje dan. Daar zegt ze: ‘Tot ziens oma! Bedankt en tot de volgende keer, oma!’ Kommil foo! Goed zo, Saar. Luister heel goed naar je oma. Dan word je een keurig klein, liefdevol en gek vrouwtje. En kijk dan soms naar boven en bedenk dan dat opa jou heel goed kan zien. En met een grote glimlach roept hij: ‘Tot sinas, Saar! De groenten, opa!’

Universele wijsheid

Of het nou een babyolifant of een kikkervisje is. Een sneeuwaap of een gorilla. Ze hebben allemaal ouders, die hun best doen om hun kindje veilig te houden en zo goed als het maar kan op te voeden. Veel te snel gaan de kinderjaren voorbij en zullen ze gaan ontdekken dat het tijd is om hun eigen weg te vinden in de wereld. Maar waar zouden kinderen zijn, zonder de universele wijsheid en liefde van hun grootouders?

Meer lezen

Lees hier Stephan’s vorige columns terug. En dit is hoe het allemaal begon: het verhaal van Stephan en Saartje.

Elke week vertelt acteur, kunstschilder en single vader Stephan Evenblij op maandagavond over zijn nieuwe leven met Saartje, zijn eigen kindersurprise waar hij continu door verrast wordt.

Reageer op artikel:
Stephan: ‘Mijn moeder was not amused, toen ze hoorde dat ik misschien alleenstaande vader zou worden’
Sluiten