Redactie
Redactie Body 20 dec 2015

Een ongeplande keizersnede: (helemaal) niet leuk, maar wel ‘beter’

Kinderen die via een geplande keizersnede ter wereld komen hebben 35 procent meer kans op diabetes type 1 dan kinderen die via een natuurlijke bevalling, danwel een ongeplande keizersnede geboren worden. Ook hebben ze meer kans op astma, overgewicht, darmkwalen en zelfs kanker. Aldus uitgebreid onderzoek.

Toen ik zwanger was, vroegen veel mensen mij of ik naar Nederland zou vliegen voor de bevalling. ‘Waarom?’ vroeg ik verbaasd, wetend dat Zuid-Afrika uitblinkt in goede ziekenhuizen en dito medische voorzieningen. Dat was totdat ik hoorde dat bijna 90 procent van de bevallingen in privéziekenhuizen in dit land – inderdaad, waar ik van plan was te gaan bevallen – via een keizersnede gebeurt. Ne-gen-tig.

Een schijntje

In Nederland worden relatief weinig kinderen geboren via een keizersnede: slechts 17 procent. Vergelijk dat met de Verenigde Staten (33%), Mexico (46%), Brazilië (57%) en Zuid-Afrika dus, en je weet dat 17% inderdaad een schijntje is. Dat aantal neemt overigens de laatste jaren wereldwijd toe, o.a. dankzij het feit dat moeders vaker ‘ouder’ zijn en financiële en praktische overwegingen voor verloskundigen (ja, echt).

Niets mis met een keizersnede, lees bovenstaande dus vooral niet als een waardeoordeel. Los van medische redenen, veiligheids- en gezondheidsoverwegingen die een keizersnede noodzakelijk maken zijn er vrouwen die uit angst voor een bevalling liever voor een geplande keizersnede kiezen. Als je kind maar gezond ter wereld komt, toch?

Angstige bevalling

Maar daarnaast zijn er ook vrouwen die geconfronteerd worden met een ongeplande keizersnede. Deze vrouwen hebben vaak al uren, soms dagen weeën achter de rug, in sommige gevallen al uren geperst, om vervolgens alsnog over te gaan op een keizersnede. Dat maakt vaak voor een, op z’n zachtst gezegd, angstige en tamelijk dramatische bevalling.

Hoewel vrouwen die dit meegemaakt hebben er veelal met pijn en frustratie aan terugdenken, blijkt nu uit onderzoek dat baby’s die via deze weg ter wereld gekomen zijn, een betere gezondheid hebben dan kinderen die via een geplande keizersnede geboren zijn.

Eerder liet onderzoek al zien dat er mogelijk een verband bestaat tussen baby’s die via een geplande keizersnede geboren zijn, en ademhalingsproblemen bij de geboorte en een minder goede gezondheid op de lange termijn. Het nieuwe onderzoek laat zien dat kinderen die geboren zijn nadat moeder eerst op een natuurlijke manier geprobeerd heeft te bevallen, gezonder zijn dan kinderen die via een geplande keizersnede geboren zijn.

Vooral risico op diabetes type 1

Meer dan 320 duizend kinderen in Engeland en Schotland werden over een periode van 15 jaar bestudeerd. Daaruit bleek dat de kinderen die via een geplande keizersnede geboren waren, meer gezondheidsproblemen hadden dan kinderen die via danwel een natuurlijke, danwel een ongeplande keizersnede ter wereld kwamen. Onder andere astma, darmklachten, overgewicht, diabetes type 1 en kanker kwamen bij deze kinderen vaker voor. Let wel: de verschillen waren niet groot, met uitzondering bij type 1 diabetes: geplande keizersnede-kinderen hadden daarop maar liefst 35% meer kans.

De onderzoekers noemen die constatering ‘verrassend’ omdat een keizersnede uiteindelijk de meest ‘gecontroleerde’ wijze van bevallen is. Toch lijkt het erop dat weeën en het concept bevallen de meest gezonde manier zijn om het leven te starten. Ook als de bevalling niet ‘op natuurlijke wijze’ afgemaakt wordt, maar met een spoedkeizersnede. Volgens de hoofdonderzoeker kan het zo zijn dat baby’s tijdens het bevallen blootgesteld worden aan gezonde bacterieën en hormonen die ze tijdens een (geplande) keizersnede moeten missen.

Continue controverse

Het blijft een gevoelige discussie: voor een keizersnede kiezen of er eentje krijgen. Tegenstanders zeggen dat het beter is om de bevalling aan de natuur – lees: je baby – over te laten, en hem te laten bepalen wanneer het tijd is eruit te komen. Wat onverlet laat dat als de gezondheid van moeder en/of kind erom vraagt, een keizersnede altijd the way to go is. En nee, moeders die kinderen via een keizersnede ter wereld gebracht hebben zijn in geen enkel opzicht ‘mindere’ moeders dan zij die dat niet deden. Het idee alleen al.

Meepraten? Doe dat vooral op onze Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een ongeplande keizersnede: (helemaal) niet leuk, maar wel ‘beter’
Sluiten