Nienke Magnin
Nienke Magnin Body 2 februari 2017

Een onsje Obama en een kilootje Van der Laan alstublieft

Oud-president Obama, die een kind optilt of ‘Amazing Grace’ zingt; ik zwijmel weg. Michelle Obama, die een speech geeft; staande ovatie in mijn woonkamer. Amsterdams burgemeester Van der Laan, die een brief schrijft aan alle Amsterdammers; tranen in mijn ogen. Ik ken deze mensen niet persoonlijk en toch raken ze me. Van mijn kruin tot mijn tenen.

Hoe kan het dat er mensen zijn die bij iedereen geliefd zijn. Van marktkoopman tot bankdirecteur. Van Syrische vluchteling tot boer uit Lutjebroek. Mensen die iets met je doen. Is het hun blik, hun houding. Is het charme of ethiek? Wat het ook is, ik wil het ook, maar de vraag is natuurlijk; kan dat ook?

Hoe word je zo geliefd als Obama, zijn echtgenote of als Eberhard van der Laan. Zo geliefd dat heel Europa stralend voor de televisie zit als je een dansje doet met je vrouw. Zo geliefd dat marktkoopmannen bloemen voor je raam leggen en heel Nederland je beterschap wenst. Is charisma aangeboren of aangeleerd?

In mijn zoektocht naar een antwoord vind ik een interessant artikel van Gerald Essers, die tot mijn blijdschap al meteen laat weten dat charisma aangeleerd kan worden. Jippie, kom maar op met mijn nieuwe charismatische ik. Volgens Essers is het een houding, die je kunt aannemen door op vijf kenmerken en gewoontes te letten.

1. Luister meer dan dat je praat

Lastig, want praten en voortdurend je mening over alles geven is natuurlijk heel fijn, zeker onder vriendinnen. Wijntje erbij en ratelen maar. Nou ja, met vriendinnen mag dat natuurlijk, die vinden jou toch wel super charismatisch, maar op je werk of tussen onbekenden? Probeer eens niet altijd je mondje klaar te hebben of een ander te overtreffen met ‘ja, dat had ik ook een keer, maar dan veel erger’. Essers zegt: ‘Probeer in plaats daarvan aandachtig te luisteren en de spotlight juist op je gesprekspartner te zetten. Van nieuwe meningen leer je wat en een ander zal je meer waarderen om je oprechte toon en interesse.’

LEES OOK: Mensen die klaarstaan voor anderen leven langer (en gelukkiger)

2. Geef meer dan je neemt

‘Charismatische mensen doen onbaatzuchtige dingen, ze proberen niet uit alles een gewin te halen voor zichzelf’, aldus Essers en daar zit natuurlijk wat in. Van iemand helpen oversteken tot een maaltijd bereiden voor een dakloze. Het kost je misschien wat tijd, wat geld en misschien krijg je er niet direct iets waardevols voor terug, maar als het je geliefder maakt, is dat toch ook al heel wat waard?

3. Kies voor optimisme

‘Met President Trump gaat de wereld ten onder, onze toekomst staat op het spel.’ Of; ‘President Trump voert beleid waar ik niet achter sta, hoe kan ik me daartegen verzetten? Is er iets wat ik kan doen?’ Een positieve benadering spreekt voor jou en steekt bovendien anderen aan. Of het nu om wereldproblematiek gaat of om die ruzie om de hoogte van de heg in je tuin. Probeer in oplossingen te denken en hup, daar heb je zowaar weer wat charismapunten te pakken.

4. Roddel niet

Persoonlijk vind ik dat je soms best mag roddelen over bijvoorbeeld Hollywoodsterren, maar nee, mag dus niet. Niet goed voor je karma en dus ook niet voor je charisma. Bij deze bied ik dan ook mijn oprechte excuses aan, aan Brangelina, over wie ik na DE split best veel heb geroddeld. Het was dom van me. Negatief en kwetsend en absoluut niet ‘Michelle Obama-like’. ‘Roddelen is geen vorm van communiceren’, aldus Essers, ‘en als jij het niet doet, doen anderen het ook minder over jou’. Word je gratis en voor niets een ethischer en geliefder persoon van. Dat is toch een koopje?

5. Geef je eigen fouten toe

Misschien de meest ingewikkelde voor ons allemaal, maar het moet toch en niet al-leen in noodgevallen (als je net een te losse knoop in een bungeejump-koord hebt gelegd bijvoorbeeld). Geef je fouten toe, leer ervan en geef vooral nooit de schuld aan een ander. Door een persoonlijk mea culpa word je door iedereen veel meer gewaardeerd dan door een smoesje hier en een smoesje daar. Probeer het maar eens.

Een onsje Obama’s, een pondje van der Laan? Een stukje charismatischer? Geliefd bij iedereen? Kunnen we dat echt allemaal voor elkaar krijgen? ‘Yes, we can’.

Onderzoek: je partner gelukkig? Jij gezond!

Bron hoofdbeeld: Mark Wilson/Getty Images

Reageer op artikel:
Een onsje Obama en een kilootje Van der Laan alstublieft
Sluiten