Redactie
Redactie Body 9 mrt 2016

‘Eén op tien borstkankerpatiënten ontdekte de ziekte tijdens de zwangerschap’

Eén op de tien vrouwen die voor hun 45ste verjaardag borstkanker krijgen, hebben de eerste aanwijzingen daarvoor gekregen tijdens hun zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Breast-Care Centrum in Groot-Brittannië, zo schrijft The Telegraph.

Het centrum ondervroeg 496 vrouwen die voor hun 45ste borstkanker hebben gehad. Tien procent van die vrouwen ontdekte de eerste symptomen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Borstkanker tijdens zwangerschap

Maar waarom ontdekken vrouwen de symptomen juist tijdens de zwangerschap? Internist-oncoloog dr. Gabe Sonke legt het je uit. ‘De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap lijken de belangrijkste rol te spelen bij het verhoogde risico op borstkanker tijdens de zwangerschap. Gelukkig blijft het overigens zeldzaam, met ongeveer 1 borstkanker per 3000 zwangerschappen. Op de langere termijn beschermt zwangerschap overigens juist tegen borstkanker, met name wanneer het eerste kind voor de 30e verjaardag van de moeder wordt geboren.’

Nog niet volledig ontwikkelende cellen zijn gevoeliger voor beschadiging dan cellen die volledig ontwikkeld zijn. Als een vrouw nog nooit zwanger is geweest, zijn de borsten nog niet volgroeid. Hoe eerder de melkklieren volledig zijn ontwikkeld, hoe kleiner de kans op borstkanker is.

De melkklieren ontwikkelen zich vanaf het eerste moment dat je zwanger bent tot aan het einde van je zwangerschap. ‘Vrouwen zijn zich tijdens de zwangerschap meestal erg bewust van hun lichaam. Hierdoor kunnen ze knobbels of afwijkingen in hun borsten mogelijk eerder opmerken’, zo vertelt verloskundige Sandra. ‘Daardoor ontdekken vrouwen borstkanker vaak tijdens de zwangerschap.’ Oestrogeen en progesteron spelen daar een rol bij. Je weet wel, die fijne hormonen.

Risico’s voor het ongeboren kind

Wanneer bij de diagnose en behandeling van borstkanker tijdens de zwangerschap goed rekening wordt gehouden met het kind, zijn de risico’s voor het kind minimaal.
‘Er zijn al veel kinderen geboren bij wie de moeder tijdens de zwangerschap borstkanker kreeg en die daar ook tijdens de zwangerschap voor behandeld zijn. De kinderen hebben vaker een wat lager geboortegewicht, maar doen het verder prima, ontwikkelen zich normaal en zijn zelf later ook weer in staat om kinderen te krijgen. Wel is het belangrijk om bepaalde onderzoeken en behandelingen juist niet te geven tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld röntgenstraling of PET-scans, bepaalde vormen van chemotherapie, zeker tijdens het eerste trimester) en is het belangrijk de bevalling (waar mogelijk) te voldragen tot 38 weken’, aldus Sonke.

De juiste behandeling

Geen vrouw is hetzelfde en geen borstkanker is hetzelfde. ‘In het algemeen geldt dat de borstkanker zoveel als mogelijk op dezelfde manier zal worden behandeld als buiten de zwangerschap,’ vertelt Sonke. Er zijn verschillende methodes om borstkanker te behandelen tijdens een zwangerschap. Opereren is mogelijk en veilig voor moeder en kind. Bestraling is mogelijk, maar niet altijd even veilig voor het kind. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de organen. Beter is het om de bestraling uit te stellen tot na de bevalling. Ook anti-hormoontherapie kan, maar het is zeker geen aanrader. Het is nog niet duidelijk hoe veilig dit voor het kind is. In Nederland krijgen jaarlijks ruim veertienduizend vrouwen borstkanker, zo blijkt uit cijfers van het KWF.

Reageer en praat mee via onze Facebook >

Lees ook het verhaal van Jette. Jette (35) heeft uitgezaaide borstkanker en schreef het prachtige ‘Als je dit leest, ben ik er nog’>

Reageer op artikel:
‘Eén op tien borstkankerpatiënten ontdekte de ziekte tijdens de zwangerschap’
Sluiten