Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 25 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Ben jij een oudere moeder? Dit zijn de voordelen

Vrouwen worden steeds ouder moeder. En we schreven al dat als je ‘laat’ een kind krijgt, je meer kans hebt op een langer leven. Hoewel het fysiek een uitdaging kan zijn, blijken er nóg meer voordelen aan het zijn van een oudere moeder.

Er wordt vaak beweerd dat kinderen krijgen op latere leeftijd schadelijk is voor moeder en baby. Té laat kan inderdaad risico’s op complicaties of autisme met zich meebrengen, maar voor wie jong moederschap niet was gegund, hoeft zich daar absoluut niet minder om te voelen.

Oudere moeder

Een nieuw Deens onderzoek, onder 5000 moeders, toont aan dat een oudere moeder vaak:

  • minder naar haar kinderen schreeuwt;
  • effectiever straffen oplegt;
  • kinderen heeft met minder gedrags- of sociale problemen.

Leeftijd eerste zwangerschap

‘Uiteraard is het wel belangrijk dat je dit lichamelijk en mentaal aan kan’, benadrukt Dion Sommer, psycholoog en lid van het onderzoeksteam.

In Denemarken worden vrouwen gemiddeld voor de eerste keer zwanger op 30,9 jaar. En het aantal vrouwen dat na hun 40e zwanger wordt is verviervoudigd sinds 1985.

Minder problemen bij kinderen

Voor het onderzoek werden kinderen van 7, 11 en 15 jaar bestudeerd van deze ‘oudere’ moeders. Daaruit bleek dat kinderen van een oudere moeder minder sociale, emotionele en gedragsproblemen hadden op 7- en 11-jarige leeftijd, maar niet per se op 15-jarige leeftijd. Ze zagen wel dat oudere moeders minder scholden en hun kinderen meer discipline aanleerden.

Lees ook: 15 universele waarheden over het moederschap

Mentaal beter

Oudere moeders zijn over het algemeen iets hoger opgeleid, hebben financieel gezien een stabielere situatie en vaak ook een betere liefdesrelatie. Bovendien: hoe ouder, hoe wijzer, zeggen ook de onderzoekers. Je bent er mentaal gezien nóg meer klaar voor.

‘We merken dat mensen met de jaren mentaal flexibeler worden, ze laten anderen meer in hun waarde en kunnen emotioneel gezien beter met situaties omgaan,’ vertelt Sommer. ‘Dat verklaart ook waarom oudere moeders minder schelden en hun kinderen meer laten bewegen.’ En door op die manier met kinderen om te gaan, creëer je een gezondere, gezelligere en gelukkigere opvoeding.

Nog meer voordelen

Ook andere onderzoeken laten de voordelen van ouder moederschap zien. Zo is al aangetoond dat deze moeders zich beter voelen tijdens hun zwangerschap, hun kinderen daadwerkelijk gezonder zijn, en dat de kinderen intelligenter zijn.

Niet één waarheid

Uiteraard betekent dit absoluut niet dat jonge moeders minder goed zijn. Integendeel! Wat de onderzoekers vooral willen laten weten is dat we allemaal anders zijn en op een andere leeftijd zwanger worden. Door welke omstandigheden dan ook. En dat ‘hoe jonger, hoe beter’ dus niet de juiste conclusie is.

Deze 7 alleenstaande moeders doen een boekje open over de voordelen van single moederschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben jij een oudere moeder? Dit zijn de voordelen
Sluiten