Waarom je de musical Disney’s The Lion King écht (nog een keer) moet gaan bekijken

Waarom heel veel redenen geven om iets te gaan doen of zien als je er maar eentje nodig hebt? Het verhaal van Famme’s Daphne, een musicalliefhebber in hart en nieren is al genoeg reden om verliefd te worden op Disney’s The Lion King.

Met ingehouden adem loop ik het podium op. De zee van lege rode stoelen voor me zijn in mijn gedachten gevuld met een ademloos publiek. Tree voor tree loop ik ‘de rots’ op. Mijn hart gaat sneller kloppen. Met een ruk word ik uit mijn dagdroom gehaald. ‘Daphne, ga je mee voor de backstage tour?’ Met nog een laatste blik op mijn -inmiddels uitzinnige- droompubliek, loop ik weer naar beneden.

Als musical liefhebber in hart en nieren moet ik moeite doen om een beetje cool te reageren als ik uitgenodigd word voor Disney’s The Lion King, ínclusief puppet workshop en backstage tour. Ik heb de show al een keer eerder gezien, en toen ademloos naar de wervelende show gekeken. Met de poppen workshop krijg ik de kans om mezelf in een van de fabelachtige kostuums te hijsen. En een kijkje achter de schermen van het AFAS Circustheater Scheveningen. Dus maak ik een (denkbeeldige) sprong in de lucht.

Backstage

We beginnen met de backstage tour, waar het allemaal strak geregeld is. Overal hangt kleding waarbij duidelijk vermeld is voor welke acteur het is. Achter het podium is ook alles goed georganiseerd. Veel props en pakken hangen hier in de lucht, omdat er op de grond niet genoeg plaats is. Vol verbazing kijk ik naar boven. Daar hangen de gazelles, en daar de giraffen. Ik val bijna in katzwijm als ik het kostuum van kleine Simba zie, maar ik word alweer meegetrokken naar een andere kamer.

Maskers

Hier worden de maskers die gedragen worden tijdens de voorstelling elke dag gecheckt. Er komt nog aardig wat techniek te pas bij een voorstelling als deze. De kostuums kunnen op allerlei manieren bewegen. En met al dat gedans in Disney’s The Lion King gaat er natuurlijk wel eens wat stuk. Interessant om te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat. We krijgen zelfs nog een demonstratie van Barry Beijer, de acteur die Zazu speelt. Zazu is een van de duurste poppen van de voorstelling, waar jij en ik gemakkelijk een auto van kunnen kopen. Dat is een pop die we maar even niet aanraken dus, gezien ik het vanochtend op onverklaarbare wijze voor elkaar kreeg mijn wekker te slopen. Yup, ik weet dingen stuk te maken nog vóór de dag begonnen is.

Puppet workshop

Dan komen we bij misschien wel het leukste moment van de dag. De puppet workshop! Het is echt te gek om de kostuums van zo’n mooie Disney productie van dichtbij te bekijken. En ik moet zeggen, het blijkt dat ik er érg goed uitzie als zebra. Het valt me mee hoe zwaar zo’n kostuum is. Maar om te bedenken dat ik hier nog een hele dans in zou moeten opvoeren vind ik wel indrukwekkend. Ik ben al trots dat ik mijn tenen aan kan raken zónder pak, zeg maar. De choreograaf doet voor hoe je het beste kunt lopen voor een ‘zebra-like’ effect. Zo hos ik een tijdje over het podium heen, terwijl ik lichtelijk jaloers naast me kijk hoe er een cheeta-pak gepast wordt. Wauw, dat ziet er ook cool uit! 

Tijdens de voorstelling kijk ik met heel andere ogen naar wat er op het podium gebeurt, dan een paar maanden geleden. Ik besef extra hoe ontzettend knap het is, wat de 120 man op en achter het podium elke dag presteren. Het vakmanschap dat in de pakken zit, de grote zorg waarmee alles onderhouden wordt, én natuurlijk wat de acteurs allemaal toevoegen op het podium. De kostuums zijn namelijk zo gemaakt dat de acteurs niet verdwijnen, maar zichtbaar blijven. Een pak kan nog zo echt lijken, emoties zijn er doorgaans moeilijker uit te drukken. Omdat de gezichten zichtbaar blijven word je veel meer in het verhaal gezogen.

Traantje

Bij een goede musical moet ik altijd een traantje laten en dat is vandaag natuurlijk niet anders. Tijdens Arm Land van Nala loopt het kippenvel over mijn armen en rug van de prachtige uithalen, en mooie ondersteunende ensemblezang. Als om kwart voor elf het doek naar beneden gaat spring ik meteen op om een staande ovatie te geven. Inclusief luid joel-concert. Want dat hebben ze meer dan verdiend.

Nieuwsgierig geworden naar Disney’s The Lion King? De musical is verlengd tot augustus 2018 in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Check @thelionkingnl op Instagram of thelionking.nl.

In samenwerking met Disney's The Lion King

Reageer op artikel:
Waarom je de musical Disney’s The Lion King écht (nog een keer) moet gaan bekijken
Sluiten