Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 3 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo gaat je kind geleidelijk van twee slaapjes naar één slaapje per dag

Merk je dat je dreumes bij één van de twee slaapjes die hij overdag doet, moeite heeft om in slaap te komen? Of is hij de laatste tijd in de ochtend erg vroeg wakker of heeft je mini juist ’s avonds opeens moeite met in slaap komen, dan kunnen dat tekenen zijn van de overgang van twee slaapjes naar één slaapje.
Dit is voor veel ouders (en kindjes) een lastige fase, want wanneer is je kind nou echt toe aan maar één slaapje op een dag? En hoe pak je het aan, want helemaal vanzelf gaat deze overgang niet.

Van twee naar één slaapje

Met deze tips en adviezen gaat je kind geleidelijk van twee naar één slaapje.

Begin er niet te snel mee

Deze overgangsfase kan best een tijd duren, soms zelfs weken. Je merkt dat je kind van twee naar één slaapje gaat, als hij af en toe een slaapje overslaat, of moeilijk in slaap komt. Neem er dan ook de tijd voor en schaf niet in een keer het tweede dutje af.
Je kind is zich nog zo aan het ontwikkelen, dat hij echt nog veel slaap nodig heeft. Maar maak er ook geen punt van als hij een dutje overslaat, breng hem desnoods ’s avonds een half uur tot uurtje eerder naar bed. Gemiddeld zijn kinderen tussen de 15 en 18 maanden als ze naar één slaapje per dag gaan.

Het middagdutje

Uiteindelijk gaat je kind naar één dutje per dag en die begint rond half 1/1 uur in de middag. Je kan hiermee beginnen door het ochtendslaapje steeds een half uur op te schuiven, tot je rond het middaguur belandt. Dan laat je het tweede slaapje vallen. Zorg ervoor dat er zo’n 5 uur tussen alle slaapjes zit, dus van het wakker worden ’s morgens tot de middag en van het wakker worden na het middagslaapje tot de avond. Dat is een fijn slaapritme voor je peuter.

’s Avonds eerder naar bed

Ben je in de overgangsfase beland, dan kan je kind aan het einde van de dag best moe, hangerig en huilerig zijn. Het is ook echt even wennen om opeens minder te slapen overdag. Geef je mini daarom wat speling en breng hem ’s avonds een half uur eerder naar bed dan je normaal gesproken doet. Tot je aanvoelt dat dit niet meer nodig is.

Heb geduld

Soms doet je kindje nog wel een extra dutje in de middag en dat is ook helemaal niet erg. Dat hoort er de eerste tijd bij in deze overgangsfase. Uiteindelijk zal je kind genoeg hebben aan een paar uur slaap rond het middaguur en hebben jullie het nieuwe ritme gevonden.

10 doorslaaptips: zo slaapt jouw kind de nacht door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme