Een tepelpiercing en borstvoeding, gaat dat samen?

Gezondheid Sherita Jager 26 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Je tepel piercen is iets wat je vaak doet als je jong bent. Op dat moment dacht je vast niet aan een baby, laat staan aan borstvoeden! Maar nu je zwanger bent en borstvoeding wilt geven, is het een onderwerp waar je toch even in moet duiken. Dit is alles wat je moet weten over een tepelpiercing en borstvoeden.

Tepelpiercings blijvend populair

Lichaamsdecoraties zoals piercings en tatoeages bestaan al duizenden jaren, maar zijn de afgelopen twintig jaar steeds populairder geworden. Er zijn verschillende redenen om piercings te dragen maar vandaag de dag piercen veel vrouwen hun tepels omdat ze het mooi vinden. Maar als je zwanger bent of wilt worden, is je tepelpiercing ineens een bron van twijfels. Kan je jouw baby borstvoeding geven als je een tepelpiercing hebt, en waar moet je rekening mee houden? Het goede nieuws is dat je borstvoeding kunt geven als je een piercing hebt, maar er zijn een paar belangrijke dingen die je moet weten.

Borstvoeden en een tepelpiercing gaan niet samen

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Je kunt je tepelpiercing niet inhouden als je borstvoeding geeft. Misschien ben je gehecht aan je tepelpiercing en wil je er niet aan denken om hem eruit te halen. Maar helaas is het echt noodzakelijk de piercing te verwijderen als je borstvoeding geeft. Of je nu een staafje of ringetje hebt, er is een grote kans op verstikkingsgevaar als de baby drinkt terwijl je de piercing in hebt. Daarnaast wordt de manier waarop jouw baby drinkt beïnvloed als je een piercing hebt, en kan het zelfs de mond van de baby beschadigen. Het wordt aangeraden om de tepelpiercing minimaal drie maanden voor de bevalling te verwijderen.

De tepelpiercing openhouden of dicht laten groeien

Als je de tepelpiercing verwijdert is er een kans dat hij dichtgroeit. Als je wilt voorkomen dat het gat dichtgroeit, gebruik dan een taper of insertion pin om het gaatje tussen de voedingen door open te prikken. Doe dit nooit met een piercing, want dan kun je je tepel namelijk beschadigen. Als je jouw tepelpiercing al lang hebt, is er een grote kans dat hij open blijft. Dat maakt helemaal niet uit. Er kan wat melk door het gaatje naar buiten komen, maar dat is niet erg. Zorg er wel voor dat het gaatje hoe dan ook goed schoon blijft.

Heb je eigenlijk best veel moeite met het geven van borstvoeding? Je erover schuldig voelen hoeft absoluut niet. 

Geen gevoel in je tepel

Als je ooit een ontsteking hebt gehad na het piercen van je tepel, kunnen er een complicaties optreden bij het borstvoeden. Infecties veroorzaken namelijk littekens, en littekens kunnen de melktoevoer verstoppen. Vaak is het geen enkel probleem, tenzij het om een grote infectie ging. Als je denkt dat dit het geval kan zijn, vraag dan de lactatiedeskundige of dokter om te kijken of er eventueel complicaties kunnen optreden bij het voeden.

Zenuwbeschadiging na het piercen

Belangrijk om te weten is dat de melkaanvoer wordt geregeld door zenuwen op je tepelhof, het ronde, gekleurde stuk rondom je tepel. Wanneer een baby aan de tepel zuigt, sturen de zenuwen signalen naar de hersenen, die de afgifte van het prolactinehormoon veroorzaken. Dit hormoon vertelt de melkklieren dat ze melk moeten gaan produceren.  Als je na het piercen een verdoofd gevoel rond je tepel gebied hebt gehad, heb je mogelijk een zenuwbeschadiging. Dit kan de melkaanvoer verminderen of zelfs volledig uitschakelen. Alleen bij een grote zenuwbeschadiging zal het de melktoevoer volledig uitschakelen. De tepel heeft namelijk genoeg zenuwen en melkkanalen om de defecte zenuwen of dichte kanalen te compenseren. Denk je dat je een zenuwbeschadiging hebt, neem dan contact op met een arts of me een lactatiedeskundige.

Je wilt een piercing maar bent zwanger of je geeft borstvoeding

Het wordt sterk afgeraden om je tepels te piercen als je borstvoeding geeft of zwanger bent. Een goede piercer zal dan ook geen piercing zetten. Wil je toch graag een piercing? De beste tijd om je tepels te piercen is uiterlijk 18 tot 24 maanden vóór de zwangerschap of 3 maanden nadat je bent gestopt met borstvoeding. Op die manier kan de piercing volledig genezen voordat de lichamelijke en hormonale veranderingen van de zwangerschap plaatsvinden. Dit tijdsbestek maakt zorgt er ook voor dat je de piercing kunt verwijderen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het gat te snel dicht. Daarnaast is de wond al genezen. Ook niet onbelangrijk, want speeksel mag namelijk niet in een vers gepiercete tepel terechtkomen, en de piercings moeten op hun plaats blijven tijdens het helen van de wond.

Geef jij borstvoeding en heb of had je een tepelpiercing? En heb je tips? Laat het ons en andere moeders weten op het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme