Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 23 apr 2014

Een ware rode ballonnen revolutie

Denk even aan de verjaardag van je eigen kind. Prinsessentaart voor je meisje? Grote rode Cars cake voor je jongen? En hoeveel cadeaus en knuffels werden er gegeven?

Een van de meest bijzondere en belangrijke toevoegingen aan mijn leven in een ontwikkelingsland is dat je geconfronteerd wordt met de harde en vaak schrijnende levens van andere mensen. Van andere kinderen. Bijzonder en belangrijk zeg je? Ja. Natuurlijk zou ik het liever niet zien, omdat het er niet is. Armoede, ziekte, geweld. Maar het is er wel en daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.

Red Balloon

Op 22 april werd het leven van alle kinderen gevierd. Door Red Balloon en door het Kusasa project waar de Nederlandse topkok Margot Janse van Le Quartier Francais uit Fransschoek bij betrokken is. Mijn vriendinnen Jitra en Sophie startten ruim een jaar geleden met de stichting Red Balloon Revolution.

Red Balloon wil het leven vieren van kinderen, om elk kind op zijn of haar verjaardag te laten weten dat het speciaal is. Baie speciaal, zoals het Afrikaanse deel hier zegt. En zo werkt ‘t: elk kind wordt in de klas in het zonnetje gezet en ontvangt een tas met geschenken die zowel handig zijn (pen, warme sjawl), goed zijn (tandenborstel, tandpasta, zeepje) als leuk (ballon, taartje, dagboek met spreuken). De leraar bewaart een tas met een verjaardagsmuts.

Het idee?

Door kinderen te laten weten dat ze speciaal zijn en het waard zijn om gevierd te worden leren ze zichzelf te waarderen. De inhoud van de tas helpt hierbij. Donaties voor de stichting komen binnen via gulle giften of via de website waar hebberigmakende producten gekocht kunnen worden. Bijna allemaal met de kenmerkende rode ballon als visitekaartje. Alle producten zijn natuurlijk in Zuid Afrika door lokale bedrijfjes geproduceerd.

Ik hielp op 22 april met het uitreiken van 1.500 tasjes. En de kinderen waren blij. Met hun tas. Met hun cupcake, die speciaal door Margot in haar keuken gebakken werd. En ze voelden zich speciaal, baie speciaal.

En ik ook.

[Steun]

Steun jij ook Red Balloon Revolution? Famme tipt het rompertje met ballon, leuk voor elke baby, de prachtige tas en notitieboek van Ali Lamu en de tablet sleeves. Bekijk hier alle artikelen in RedBalloon Revolutions webshop. Met jezelf verwennen of een ander steun je de revolutie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een ware rode ballonnen revolutie
Sluiten