Redactie
Redactie Erop uit 2 sep 2016

Een weekend van drie dagen: win-winsituatie voor iedereen

Een van de redenen waarom wonen in Kaapstad zo fijn is, is het feit dat het weekend hier officieus al vrijdag om 12.00 uur begint. Niet officieel natuurlijk, maar in feite is het naïef te denken dat je op mails die je vrijdagmiddag na die tijd stuurt nog antwoord ontvangt, of dat iemand een telefoon opneemt. Dan zit een groot deel van de stad al lang en breed op het strand/terras/aan de wijn. Proost!

Dat dat naast een buitengewoon prettige levensstijl ook nog eens heel bevorderlijk is voor de gezondheid, wordt benadrukt door de Britse socioloog en professor Alex Williams. ‘Een weekend dat drie dagen duurt geeft mensen meer tijd om te spenderen met vrienden en familie, om erop uit te trekken en de wereld te ontdekken en bovenal om te ontspannen en de werkstress van zich af te laten glijden.’

‘Tuurlijk, dat willen we allemaal wel. Maar ja, daar gaat de economie niet sneller of beter van draaien,’ werpen criticasters meteen op als ogenschijnlijk valide tegenargument. ‘Jawel!’, meent professor Williams. Niet alleen dat: het is ook beter voor het milieu, want die belasten we met onze vier-dagige-werkweek een stuk minder. Klinkt als een overtuigende win-win-winsituatie.

Zo kan het ook: elk weekend kinderloos doorbrengen (los van het feit dat wellicht de hele wereld over je heenvalt).

[source id=”attachment_115766″ align=”none”][/source]

Optelsom

Het sommetje gaat als volgt: minder uren werken → afname energieconsumptie. Volgens economen leiden minder werkuren grofweg tot een afname van zo’n 20 procent van energieverbruik, en daarmee ook de uitstoot van koolstofmonoxide.

Denk alleen maar aan al die vele duizenden (wereldwijd zijn dat er miljoenen) mensen die dagelijks naar hun werk forensen – als al die mensen dat een dag per week minder doen. Evenals van al die kantoren die een dag ‘uit’ blijven: alles bij elkaar zet dat enorme zoden aan de milieuvriendelijke dijk. Zonder dat de economie eronder lijdt.

Work-life balance

Maar niet alleen het milieu vaart er wel bij: bedenk even hoeveel mensen en gezinnen blij zouden worden van meer quality time; zowel met elkaar, als tijd voor zichzelf. Work/life balance is een grijsgedraaide term, maar het belang ervan staat als een paal boven water: mensen gedijen zowel fysiek als mentaal optimaal bij een goede balans tussen werk en privé. Vrijheid, blijheid, dat idee.

Experimenten in onder meer Zweden wijzen uit dat het aantal ziekmeldingen bij mensen die minder werken afneemt, terwijl hun productiviteit toeneemt.

We hoeven immers heus niet allemaal op vrijdag vrij te zijn

Kanttekening

Maar dan – dus toch! – de keerzijde van de medaille. Stel dat je met autopech langs de kant van de weg komt te staan, dan kan het zijn dat het langer duurt voordat de ANWB je komt redden, evenals wanneer je internet er uit ligt. Want als jij recht hebt op drie dagen weekend, hebben anderen dat ook. Wij zeggen: een kwestie van goed plannen en creatief zijn met roosters. We hoeven immers heus niet allemaal op vrijdag vrij te zijn.

Welwillende robots

En trouwens – in de categorie ‘elk nadeel hep z’n voordeel’: steeds meer banen worden overgenomen door robots en machines – de enige ‘mensen’ die geen behoefte hebben aan een driedaags weekend. Hoera!

Het klinkt misschien als een ‘ja-leuk-maar-gaat-toch-nooit-gebeuren’ scenario, maar er zijn internationaal wel degelijk denktanks en organisaties drukdoende te bedenken hoe een en ander ingevoerd zou kunnen worden.

Lang verhaal kort: kom maar door met die petitie, waar mogen we tekenen?

Voor zij die graag elke minuut van de dag nuttig invullen: 7 x tips om je weekend optimaal te besteden>

Reageer op artikel:
Een weekend van drie dagen: win-winsituatie voor iedereen
Sluiten