Redactie
Redactie Persoonlijk 21 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

Eenzaam als mama? Dit doe je eraan!

Het moederschap is over het algemeen best druk. Voeden om de zoveel tijd (daar begint het mee), luiers verschonen (voordat je gaat voeden) en ook nog ergens douchen tussendoor. Het woord ‘plannen’ staat in je top drie van meest gebruikte woorden. En toch voelen veel moeders zich soms eenzaam. Niet zozeer dat je ook echt eenzaam bent. Je hebt immers een gezin. Echter kan dat knagende lege gevoel plots opduiken en is het moeilijk om alle ballen hoog te houden in je sociale leven. Of bevind je je sinds kort in een ander land, waar alle vriendengroepen al bezet zijn. Herken jij bepaalde situaties?

Je kind ligt eindelijk op bed en jij begint driftig door je Facebookpagina en Instagramfeeds te scrollen. Daar zijn ze. Die foto’s met hordes vriendinnen op een hoop. Inclusief wijnglas en partylook. Je gaat naarstig opzoek naar oneffenheden of sporen waaruit blijkt dat het niet zo gezellig is. Een jaloers gevoel verandert je langzaam in een duvel. Conclusie: zij zijn daar. Met z’n allen. Jij bent alleen. In bed. Met je hele hebben en houwen aan social media. Toch zijn er een hoop activiteiten waarbij je onder de mensen bent.

1. Morning work-out

Jaloers? Ach welnee! Soms is het alleen ontzettend irritant dat de oppas op het laatste moment afbelt, omdat haar vriendje tóch met haar naar de bioscoop kan vanavond. Op de avond dat jij met vrienden naar de opening van die nieuwe strandtent zou gaan. Met man. Want de afgelopen week leefden jullie ietwat langs elkaar heen. Oh well… Er komt vast nog wel een opening. Volgend jaar, ofzo. Het jaloerse gevoel tegenover mensen zonder kinderen kan nu wel eens de overhand krijgen. Voordeel: jij bent morgen fris en fruitig. Zo fris en fruitig zelfs dat je morgenochtend in de sportschool staat. Grote kans dat de oppas van je mede-sporters ook heeft afgezegd.

2. Maak aanspraak in de speeltuin

Als je in het bezit bent van kleine kinderen (lees: van leeftijden die de speeltuin echt leuk vinden), is het zeer waarschijnlijk dat je je tussen moeders bevind die ook alleen naar de speeltuin zijn gekomen. Vroeger dacht je misschien ‘ik ga echt geen vrienden maken in speeltuin’. Dat ga je dus wel. Kennissen, op z’n minst. Op het moment dat jij in de speeltuin staat, liggen je vrienden hoogstwaarschijnlijk nog in bed (geef ze eens ongelijk), of zijn ze op hun werk. Net als je man. ‘Hoe oud is die van jou?’ ‘Wat een leuk kind.’ ‘Koffie?’.

3. Neem een abonnement op een film- en seriezender.

Soms is het ook gewoon heerlijk om op de bank te ploffen in good company van Ben en Jerry. Gaan Claire en Frank Underwood (House of Cards) nou eindelijk aan de kinderen? En hoe loopt het af met Carrie en Brody? Verstand op nul en even je hoofd leegmaken.

4. Nodig mensen uit om te komen eten

Er zijn momenten dat je even niet wilt uitleggen waarom een vogel vliegt, in tegenstelling tot een hamster. Of dat het echt niet erg is dat de jongste een viltstift van het balkon heeft gegooid (hoe kwam-ie eigenlijk op het balkon?). Tijd voor grote-mensen-tijd. Het uitnodigen van vrienden heeft een positief effect op je sociale leven. Het hele proces van uitgebreid boodschappen doen tot aan de tafel dekken, haalt je even weg uit de dagelijkse sleur.

5. Koester je vrienden die ook kinderen hebben

Zo vangen ze je kroost op als je met veertig graden koorts in bed ligt. Veroordelen ze je nooit als het gaat om je gezin. Zo mag je ze altijd opbellen om te spuien over die hinderlijke klasgenoot en zijn nog hinderlijkere moeder. En is één blik al genoeg om elkaar te begrijpen.

6. Onthoud dat je niet alleen bent

Zodra hun armpjes om je nek vliegen en hun kleine handen je haar raken, besef je dat je niet alleen bent. Hooguit voel je je af en toe zo. Heel even was je verloren in het moederschap. Maar zodra je weer kan uitleggen waarom vogels vliegen, in tegenstelling tot hamsters, is de eenzaamheid verdwenen. Voorgoed. Oh, en een tip: check eens wat minder vaak je social media en vergelijk jezelf niet met anderen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Eenzaam als mama? Dit doe je eraan!
Sluiten