Eenzame ouderen hebben sociale contacten hard nodig

Je hoogbejaarde oma, de buurvrouw die al jaren alleen is… ze voelen zich waarschijnlijk eenzamer dan je denkt. Uit onderzoek naar eenzame ouderen blijkt dat het voor ouderen essentieel is om zoveel mogelijke sociale contacten te houden voor een goede levenskwaliteit. 

Kameraadschap voor eenzame ouderen

Onderzoekers van de universiteit van San Francisco zagen namelijk dat eenzaamheid een enorme rol speelt in de aftakeling van ouderen. Voor de studie werden 1600 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar gevolgd. Van de deelnemers die aangaven zich alleen te voelen, overleed 23% binnen 6 jaar tijd. Bij de deelnemers die zeiden dat ze wel kameraadschap ervoeren, lag dat aantal maar op 14% – ongeacht sociaaleconomische status en gezondheid.

 

LEES OOK: Niet gek dus dat veel mensen en vooral ook oudere mensen een huisdier nemen. Van een huisdier word je gelukkiger en het houdt je ook mentaal en fysiek gezonder.

Toleranter

‘De behoefte die we al ons hele leven voelen – mensen die ons kennen, waarderen en plezier brengen – gaat nooit weg’, zegt sociaal werker Barbara Moscowitz. Onderzoekers zagen ook dat ouderen enorm veel waarde hechten aan die vriendschappen en daarbij veel door de vingers zien.

‘Ze zijn veel toleranter ten opzichte van imperfecties en tekortkomingen dan jong-volwassenen. Als je ouder wordt, neem je veel meer ervaring omtrent vriendschappen mee. Je weet wat het waard is om voor te vechten en wat niet.’

Levenservaring

Alle reden dus om in 2018 wat meer om te kijken naar al die lieve ouderen om ons heen. Een kopje koffie drinken of zomaar een praatje maakt al het verschil. Bovendien helpt het niet alleen hen, maar ons ook. Het geeft de kans om in de hectiek van alledag even stil te staan en te luisteren naar al die levenservaring (en het recept voor de beste appeltaart).

Eenzaam of alleen? Het verschil is groter dan je denkt.

The NY Times

Reageer op artikel:
Eenzame ouderen hebben sociale contacten hard nodig
Sluiten