Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 5 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Een eerlijk kind? Zo voorkom je dat je kind een jokkebrok wordt

Er zijn weinig wezens op aarde die zo vreselijk eerlijk en down to earth zijn als kinderen. Maar ze weten ook precies wanneer én hoe ze een leugentje (om bestwil) moeten droppen. Hoe leer je je kind nou om altijd eerlijk te zijn? Volgens onderzoekers is dit heel simpel.

Volgens onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Experimental Psychology is de reactie van ouders op het opbiechten van een leugen key als het gaat om het bevorderen van eerlijkheid bij je kind.

Twee verhaaltjes

Tijdens het onderzoek werden kinderen tussen de vier en negen jaar oud onderzocht. Zij moesten een verhaal lezen over kinderen die zich slecht gedroegen. In het ene verhaal stal de hoofdpersoon snoep van een vriendje. Het andere verhaaltje beschreef hoe een vriendje van de schommel word geduwd. In het verhaaltje van het gestolen snoepje vertelt het schuldige kind tegen zijn moeder dat wat hij gedaan heeft. Bij het verhaal over de de schommel liegt het kindje over zijn daad.

‘Hoe voel jij je daarbij?’

Tijdens het lezen vroegen de onderzoekers wat zij van de hoofdpersonen in de verhalen vonden. Ze vroegen hoe zij zich voelden bij het gedrag van de hoofdpersonen en hoe zij dachten dat de hoofdpersonen zich voelen. Toen de kinderen klaar waren met lezen, stelden de onderzoekers dezelfde vragen over de moeders van de hoofdpersonen in de verhaaltjes.

Daarnaast kregen de ouders van de kinderen uit het onderzoek een vragenlijst met vragen over de eerlijkheid van hun kind voorgeschoteld. Daarin moesten zij aangeven of hun kind goed is in schuld bekennen of juist een handje van liegen heeft. Uit beide onderzoeken bleek dat de kinderen die door de ouders als het meest eerlijk werden omschreven, ook de kinderen waren die eerlijkheid aan positieve emoties konden linken. Deze kinderen zeiden tijdens het onderzoek bijvoorbeeld dat de hoofdpersonen in beiden verhaaltjes zich beter zouden voelen als zij eerlijk bekenden wat ze hadden gedaan. Én dat ook hun moeders zich beter zouden voelen.

Niet direct boos worden

Puntje bij paaltje: de onderzoekers beweren dat kinderen minder liegen als ze weten dat hun ouders gelukkiger worden als zij hun daden bekennen. Craig smith van de Universiteit van Michigan stelt dat het daarom belangrijk is dat je als ouder niet direct boos wordt als je kind de waarheid vertelt. Reageren met ‘Ik ben blij dat je het me verteld hebt’. Of ‘Wat goed dat je dit vertelt’. Zal positief en dus eerlijk gedrag opleveren. Hierdoor zal een kind op latere leeftijd ook niet snel geneigd zijn om te liegen. Eerlijk waar.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme